Verske zajednice u Albaniji podstiču suživot, toleranciju

Izvor: Southeast European Times, 14.Okt.2014, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verske zajednice u Albaniji podstiču suživot, toleranciju

Tokom nedavne posete papa Franja je pozvao na očuvanje miroljubivog suživota kao „neprocenjivog blaga“ Albanije.

14/10/2014

Erl Murati za Southeast European Times iz Tirane -- 14.10.2014.

Papa Franja je tokom nedavne posete zemlji pohvalio verski suživot u Albaniji, a eksperti kažu da tolerancija kakva vlada u Albaniji predstavlja dobar globalni primer.

„Verske zajednice u Albaniji jednostavno su gajile toleranciju i razumevanje, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nešto mnogo važnije: uzajamno poštovanje i kreativnu saradnju koja je uticala na put zemlje“, rekao je pravoslavni episkop Kruja Andon Merdani za SETimes.

Prema popisu iz 2011, 57 odsto Albanaca su muslimani, a ostali su pravoslavni hrišćani, katolici ili pripadnici drugih veroispovesti.

Papa Franja je posetio Albaniju 21. septembra kako bi pohvalio suživot između verskih zajednica u zemlji.

„Čuvajte pažljivo i brižno miroljubiv suživot i saradnju između članova različitih vera. To je neprocenjivo blago za zemlju koja puno dobija na značaju u današnje vreme“, rekao je papa Franja u Tirani, gde su se hiljade ljudi okupile da ga pozdrave.

Predstavnici verskih zajednica u Albaniji kažu da ulažu vidne napore da se suživot održi.

„Između verskih institucija u Albaniji postoji snažan duh saradnje koji doprinosi održanju i razvoju bratskih odnosa“, rekao je Genti Kruja,direktor za kulturu Islamske zajednice Albanije, u izjavi za SETimes.

Nedavno je muslimanska zajednica iz komune Malbardhe pružila finansijsku pomoć u obnovi katoličke crkve Šen Mehili stare 600 godina. Povodom svečanog otvaranja crkve okupilo se lokalno stanovništvo svih vera da bi proslavilo taj događaj.

„Delimo radost, kao i tugu. Zahvaljujem svim svojim sugrađanima što su nam pomogli sa ovom inicijativom“, rekao je stanovnik Malbardha Đovalin Lješ Deda, u izjavi za SETimes.

Da bi sačuvali versku harmoniju, predstavnici su formirali Međuverski savet.

„Svaki odbor ima svoje principe i statute. Da bismo održali suživot, poštujemo jedni druge tako što sledimo glavni princip: nemešanje u unutrašnja pitanja drugih verskih zajednica. Naš suživot je primer za sve“, rekao je Edmond Brahimaj, lider bektašijske zajednice, ogranka islama, u izjavi za SETimes.

Šta verske zajednice mogu da učine da bi ojačale suživot u svojim zemljama? Recite nam u komentarima šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.