Verovali ili ne: Manje beba u Srbiji zbog neispravnih papira!

Izvor: S media, 10.Dec.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovali ili ne: Manje beba u Srbiji zbog neispravnih papira!

Srbija je definitivno zemlja čuda!

U trenutku kada 500 (prijavljenih) parova čeka veštačku oplodnju u privatnim klinikama, a država tim istim klinikama nudi 112 miliona dinara za ovaj projekat, rađanje novih beba sprečava – tender! Tačnije, privatnici koji iz nepoznatih razloga nisu vični da valjano popune dokumentaciju.

Poslednjih meseci propala su tri tendera, ovih dana biće završen i četvrti. Tek kada istekne zakonski rok o zatvaranju konkursa, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biće poznato da li su privatnici naučili kako da popune papirologiju da bi dobili državne pare ili će im to i dalje biti „nemoguća misija“.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da će ako i ovoga puta dobiju neispravne ponude srpskih klinika, raspisati javnu nabavku u kojoj će moći da učestvuju i strane klinike. To će, u praksi, značiti i dodatne troškove i maltretiranje za parove koji će na vantelesnu oplodnju morati da putuju u inostranstvo. Ali, bar neće gubiti vreme kao do sada!

Parovi koji žarko žele da dobiju potomstvo smatraju da bi uvođenje stranih klinika u program vantelesne oplodnje u Srbiji predstavljalo sramotu za čitav sistem koji nije u stanju da reši najvažniju stvar za jednu zemlju - pitanje poboljšanja nataliteta.

Fond: Para ima, al’ su privatnici neozbiljni

- Tender će biti zaključen ove sedmice, a pozvali smo ponuđače koji su već učestvovali na tenderima - objašnjava za S media portal Sanja Mirosavljević iz RFZO-a. - Molili smo ih da se uozbilje kada dostavljaju ponude. Zakon o javnim nabavkama je jasan i predviđa tačno određenu proceduru koju privatnici do sada nisu ispunili.

Posle nekoliko pokušaja da saznamo kako je moguće da predstavnici privatnih klinika nisu uspeli da iz tri pokušaja popune dokumentaciju, naišli smo na zid ćutanja. Niko od vlasnika ginekoloških klinika nije želeo da pojasni zbog čega je nastao problem i ko je tu, zapravo, kriv – Fond ili oni sami.

Oglasio se samo vlasnik Specijalne bolnice u Leskovcu Miodrag Stojković. On je pobio tvrdnje Fonda - da razlog propadanja tendera nije neispravna dokumentacija!

- Kao razlog navedene su greške u popunjavanju formulara – podseća Stojković. - Mislim, međutim, da se iza toga krije nedostatak novca! Neko bi trebalo da ’stisne petlju’ i pacijentima kaže da ne čekaju pomoć države!

Pa ipak, sada, kada se zaključivanje četvrtog tendera bliži kraju, Stojković za S media portal navodi da će zarad dobra i ostvarivanja prava pacijenata poslati prijavu na raspisani tender.

- Uključivanjem privatnih klinika u proces vantelesne oplodnje pacijenti će moći sami da biraju gde će ići na tretman. Vreme čekanja za parove svakako će biti kraće - uveren je Miodrag Stojković.

On nije želeo da komentariše razloge zbog kojih je njegova klinika poslala neispravnu dokumentaciju za uključivanje u proces vantelesne oplodnje.

Gde su privatnici grešili

U RFZO kažu da su klinikama ukazali koji su njihovi propusti. U Fondu tvrde da je klinika „Spebo“ iz Leskovca dostavila obrazac iz prethodne javne nabavke koji nije važeći. Specijalna bolnica „Beograd“ dostavila je neispravan osnivački akt koji nije sadržao sve neophodne podatke, dok je „Perinatal“ iz Novog Sada dostavio neispravno menično ovlašćenje i izostavio izjavu o poštovanju tehičkih standarda.

Specijalna bolnica „Jevremova“ dostavila neispravan obrazac strukture cene i neispravno menično ovlašćenje.

U Fondu tvrde da Zakon o javnim nabavkama nije ispoštovan i da je zbog toga tender oboren.

- Nikada se nije desilo da tender propadne više puta – komentariše za S media portal Sanja Mirosavljević iz Fonda. - Novca ima i on već mesecima stoji na našem računu opredeljen za vantelesnu oplodnju. Vrednost javne nabavke za ovaj projekat je gotovo 112 miliona dinara.

Iz Fonda pozivaju privatne klinike da se u slučaju bilo kakvih nedoumica jave toj instituciji koja će učiniti sve da im pomogne da dokumentaciju popune kako treba. Tvrde da im se do sada niko iz privatnih bolnica nije obratio za pomoć.

Prazna dečja kolica zbog neodgovornog ponašanja

Najveće posledice snose pacijenti koji zbog nečije neodgovornosti ne mogu da ostvare svoj san da postanu roditelj. Lista čekanja se iz meseca u mesec povećava, pa je tako između drugog i trećeg tendera broj parova koji čekaju na vantelesnu oplodnju porastao sa 300 na 500.

U Udruženju „Roda“ koje okuplja zainteresovane za vantelesnu oplodnju kažu da ih ne zanima razlog zbog čega je tender propao i traže što hitnije rešenje problema.

- Ne zanima nas da li je u pitanju nedostak novca ili uključivanje stranih klinika u proces vantelesne oplodnje – kaže za S media portal predsednica „Rode“ Vesna Milenković. - Tražimo da svi problemi između Fonda i privatnih klinka što pre budu rešeni. U suprotnom ćemo organizovati miran protest sa praznim kolicima ispred Vlade Srbije kako bismo stavili do znanja koliko je to strašan problem.

U međuvremenu, parovima ne preostaje ništa drugo već da sačekaju neke bolje dane ili da postupak vantelesne oplodnje urade u nekoj od privatnih klinika, ali o svom trošku.

Jelena Trajković Živković

Foto: Guliver/ThinkStock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.