Veroučitelji zaveštali organe

Izvor: RTS, 01.Sep.2013, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veroučitelji zaveštali organe

Na seminaru u manastiru kod Ljubovije svi šabački veroučitelji, njih 78, potpisali donorske kartice i tako zaveštali svoje organe. Akciju je započeo đakon Savo Ždero, čijoj su ćerki transplantirani jetra i bubreg.

Svi veroučitelji šabačke eparhije zaveštali su organe. Njih 76 postali su vlasnici donorskih kartica na seminaru veroučitelja u Manastiru Svetog vladike Nikolaja u Soko Gradu kod Ljubovije.

Soko Grad, nekada tursko uporište, danas manastir - simbol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << humanosti i dobročinstva. Želeći da nekomeproduže život - veroučitelji i sveštenici bez dileme su postali vlasnici do norskih kartica.

"Svako ko sebe smatra verujućim čovekom, smatram da bi morao da bude donor i da na taj način ispuni svoju dužnost prema bližnjima. A posebno prema onima koji pate i kojima može da se spase život", kaže sveštenik Miloš Petrović.

Veroučitelj Dragana Despotović kaže da je njen motiv za zaveštanje organa pomoć drugima.

"Ukoliko možemo da učinimo bilo šta jedni drugima, a kamoli da možda učinimo nešto vredno njihovog života, onda je to zaista neverovatno", kaže Dragana.

Akciju je započeo đakon Savo Ždero. Dok njegovoj ćerki nisu bili potrebni jetra i bubreg, priznaje, nije razmišljao o značaju darivanja organa.

"Moja ćerkica se oseća odlično, živi jedan potpuno normalan život i motiv jeste da svoj onoj deci koja su u Tiršovoj na dijalizi da dođu do novog života i novog načina života", kaže Savo Ždero.

U odnosu na broj stanovnika - Šabac je u samom vrhu po broju potpisanih donorskih kartica u Srbiji. Između ostalog to je tako zahvaljujući višegodišnjem angažovanju više medicinske sestre Spasenije Iskić koja je, kad je nastupila moždana smrt, i sama postala donor. Kampanju je nastavila njena ćerka Marija.

"Zahvaljujući konstantnoj promociji, prisutnosti u medijima, trgovima i različitim skupovima dostigli smo to da je za poslednjih šest meseci potpisano više 500 donorskih kartica", kaže Marija Iskić koordinatorka kampanje "Produži život".

U Srbiji je od početka godine 19 porodica dalo saglasnost za transplantaciju. Zahvaljujući njihovoj odluci, produžen je 41 život.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.