Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veronauka u vrtićima potpiruje nacionalizam

BANJALUKA - Uvođenje veronauke u vrtiće u Kantonu Sarajevo potpirilo bi nacionalnu i versku netrpeljivost u ionako mržnjom zasejanoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina. Ova inicijativa, koju su pokrenuli „stručnjaci" resornog ministarstva u ovom kantonu, a podržao vrh Islamske zajednice, dovela bi do isključivosti i diskriminacije među decom, ocenjuju eksperti u Srpskoj.

Generalna ocena je da deca tog uzrasta zapravo nisu ni svesna šta je religija i da bi nametanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teološkog gradiva u vrtićima bilo nepotrebno i pogubno za mališane.

- Ako bismo deci tog uzrasta nametnuli veronauku, to bi značilo da bi oni kasnije odbacili sve druge oblike naučnog i racionalnog razmišljanja i prihvatili samo verski pogled na svet. Teško bi mogli da se uključe u društvene tokove i budu nezavisni u svojim stavovima i razmišljanjima, što bi moglo biti pogubno za BiH - rekao nam je sociolog Ivan Šijaković. On objašnjava da deca od pet godina nekritički usvajaju sve što im vaspitač ponudi, što bi bilo potpuno negiranje i degradiranje svetovnog vaspitanja.

Školski psiholog Tatjana Mihajlović smatra da u tom uzrastu pre svega treba da razvijaju psihofizičke sposobnosti.

- To je veoma bitan period u kome treba podsticati intelektualni razvoj dece, što je neuporedivo važnje nego da izučavaju veronauku - istakla je Mihajlovićeva.

Ideju o uvođenju veronauke u vrtiće oštro je osudila i misija OEBS u BiH, uz ocenu da je „ova inicijativa pretnja osnovnim slobodama u multinacionalnoj i multireligijskoj državi kao što je BiH".

„Ovo pitanje u teoriji nije pogrešno, ali povlači pitanje iskjučivosti i diskriminacije jer saznanja jasno ukazuju da bi takvi časovi bili u potpunosti islamski orijentisani", smatraju u OEBS.

Šef biroa za ljudska prava u Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba Dušan Šehovac kaže da religija treba da bude izbor svakog pojedinca, a ne da se nameće od ranog detinjstva.

- To je opasno po decu. Posebno u Sarajevu, gradu koji treba da bude primer multietničnosti, multikulturalnosti i ravnopravnog priznavanja drugačijih od sebe. Ovakva ideja posredno kod dece može izazvati reakciju da prihvataju samo pripadnike svoje vere i nacije - smatra Šehovac.

Kasipović protiv inicijative

Ministar prosvete i kulture RS Anton Kasipović kaže da je apsolutno protiv uvođenja veronauke u vrtiće.

- Deca su u tom periodu osetljiva i nisu dorasla gradivu iz veronauke koju treba da uče kasnije. To bi samo dovelo do njihovog izdvajanja, a to nije dobro - smatra Kasipović.

Islamska zajednica: OEBS „antiislamski orijentisan"

Islamska zajednica reagovala je na stavove OEBS o uvođenju veronauke u vrtićima u Kantonu Sarajevo. Kabinet islamskog poglavara u BiH Mustafe Cerića optužio je OEBS da je u potpunosti „antiislamski orijentisan".

„OEBS nema pravog uvida u stanje odnosa u BiH, ali ima predrasude o islamu", saopšteno je iz Cerićevog kabineta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.