Verna kopija originala

Izvor: Politika, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verna kopija originala

Fenomen tribjut grupa koje izvode muziku svetski popularnih umetnika uhvatio je korena i kod nas

Zašto neke grupe izvode tuđu umesto autorsku muziku, da li je to linija manjeg otpora, otkud to da tribjut bendova ima tako mnogo u celom svetu, fenomen je kojim su se bavili mnogi. "Sandej tajms" je pre nekoliko godina objavio članak o britanskoj tribjut sceni u kome je konstatovano da ovakvih grupa najviše ima u Australiji, a poslednjih godina snimljena su i dva dokumentarna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << filma o ovom trendu.

Tribjut bend, odnosno sastav koji izvodi muziku nekog poznatog izvođača ili grupe, danas je redovna pojava u svetu. Ovakav tip grupa prvi put se pojavio šezdesetih godina prošlog veka kada je svetom vladala "bitlsomanija". Tada su mnogi mladi muzičari željni afirmacije shvatili da je najbolji način da dođu do publike ukoliko izvode pesme "Bitlsa". O Elvisu da ne govorimo! Osim što su izvodili tuđe numere, članovi tribjut grupa su izgledali i ponašali se kao svoji idoli. Cilj je bio da budu što vernija kopija originala. Međutim, kako su godine prolazile dolazilo je i do odstupanja, pa tako, primera radi, "Dred cepelin" danas izvode muziku "Led cepelina" u rege stilu, dok pevač, umesto na Roberta Planta, liči na Elvisa. Grupa "Gaba" svira numere švedskih legendi ABBA, ali u maniru pankera "Ramonsa".

Kao i svi svetski trendovi i ovaj je uhvatio korena kod nas. Osim što po klubovima u Beogradu i Srbiji sviraju razni tribjut bendovi, krajem prošle godine u Studentskom kulturnom centru organizovan je festival grupa koje izvode muziku popularnih svetskih sastava, kao što su "Metalika", AC/DC, "Red hot čili pepers", "Rage against the Mashine"...

U Beogradu čak postoji i "Real Tribute projekat", koji okuplja grupe koje "skidaju" muziku grupa "Kvin", "Red hot čili pepers", "Guns`n`Roses"... O tome šta je "Real Tribute projekat", Nenad Jelenković, gitarista "Red hot chili Peppers Tribute Band", objašnjava:

– cilj nam je da se okupe najbolji tribjut bendovi na ovom području koji se izdvajaju po kvalitetu i muzičkog i scenskog nastupa. Ovaj projekat ima i svoj sajt www.real-covers.com. Tako se, primera radi, pevač benda "Queen Real Tribute" oblači isto kao Fredi Merkjuri, gitarista ima isti instrument kao Brajan Mej, pevač "G`n`R Real Tribute sastava" prava je kopija Eksla Rouza. Moja grupa je svoj rad posvetila "Pepersima" zato što su oni jedan od bendova koje smo oduvek želeli da vidimo i čujemo. Pošto svaki bend želi da putuje i svira, mi smo u tome videli šansu za nas.

– Mnogi veliki bendovi ne sviraju toliko često, neki su završili karijeru, neki ne nastupaju u istim sastavima... I muzičari i publika žele žive nastupe, gde će se čuti pesme njihovih omiljenih bendova. oduvek mi je bilo žao što nikada neću moći da čujem uživo Fredija Merkjurija, ali "Queen Real Tribute" je učinio da mi se na njihovoj svirci digne kosa na glavi – objašnjava Jelenković fenomen tribjut bendova.

O tome koliko je i naša i publika izvan Srbije zainteresovana da čuje i vidi bendove kakav je njihov, Jelenković kaže: – trenutno imamo dosta nastupa po Srbiji kao zagrevanje pred prave "Peperse". Sviramo i 25. juna u Inđiji, samo dan pred njihov nastup. Najviše uspeha smo do sada imali u Hrvatskoj, gde je po hiljadu ljudi dolazilo na koncerte. Očekujemo i novu svirku u Budimpešti, Rijeci, Zagrebu, Puli, Sarajevu...

"Queen Tribute Band" predvodi pevač Ljuba Marjanović koji je svoj rad posvetio Frediju Merkjuriju.

– Svi u bendu smo veliki fanovi grupe "Kvin", a pošto smo i ranije voleli da sviramo njihove numere, došli smo na ideju da održimo koncert gde bismo izvodili samo pesme tog benda. Taj koncert je naišao na odličan odjek, tako da smo rešili da nastavimo da radimo. jedno vreme sam radio autorsku muziku, ali materijalne koristi od toga nije bilo, tako da sam počeo da sviram obrade da bih na taj način zaradio neki novac. Počele su da stižu primamljive ponude i ulenjio sam se.

O tome kakva je sudbina jednog tribjut benda Marjanović na kraju dodaje:

– Moja ambicija nije da ceo život izvodim tuđu muziku i mislim da je ovo samo faza u mom životu. zadovoljni smo što sviramo muziku tako velikog benda kakav je "Kvin" ali smatram da bi, uprkos tome što to dobro radimo, ipak trebalo da stvaramo i nešto svoje, jer to jeste suština bavljenja muzikom.

Jelena Koprivica

[objavljeno: 04.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.