Veritas: Prave heroja od ubice rezervista JNA u Karlovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021, 12:39

Veritas: Prave heroja od ubice rezervista JNA u Karlovcu

Hrvatsko pravosuđe se "proslavilo" time što su mu bilo potrebne 23 godine bi samo jednog čoveka proglasilo krivim za ubistvo 13 rezervista JNA srpske nacionalnosti na Koranskom mostu, u Karlovcu, "paralelno od njega praveći i žrtvu i heroja", saopštila je danas nevladina organizacija "Veritas".

Reč je o događaju od pre tačno 30 godina - od 21. septembra 1991. - kada su pripadnici MUP i hrvatskog Zbora narodne garde zaustavili dva vojna kamiona, razoružali vojnike, a zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupu od 17 vojnika sproveli preko Koranskog mosta gde je počela likvidacija. Trojica vojnika se spasilo skokom sa mosta, a još jedan je preživeo napad sa teškim povredama.

"Za ovaj zločin u maju 1992. započeo je krivični progon karlovačkog specijalca Mihajla Miše Hrastova, a završio je u maju 2015. presudom Vrhovnog suda, kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava - protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja", stoji u saopštenju.

Iz "Veritasa" podsećaju da je Hrastov posle dve godine i 10 meseci izašao na uslovnu kaznu gde je dočekan kao heroj.

Istovremeno se ukazuje da će upravo na 30. godišnjicu stradanja 13 rezervista JNA, Gradsko veće Karlovca raspravljati o predlogu da to Koranski most dobije ime po jedinici čiji je pripadnik osuđen za taj zločin.

"Prema anketi nekih hrvatskih medija, 9 od 10 Karlovčana i danas smatra da Hrastov nije zločinac, nego heroj, koji je nedavno u Karlovcu dobio i svoj mural čije je 'službeno otvaranje' zakazano tačno na 30. godišnjicu zločina zbog kojeg je pravosnažno i osuđen", navodi se u saopštenju.

Iz "Veritasa" poručuju da postoje dokazi da su u likvidaciji učestvovala najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, ali se hrvatsko tužilaštvo još ne oglašava po pitanju eventualnog proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce tog jednog od prvih ratnih zločina u ratu 1990-ih.

"Izrečena kazna se tumači i kao nagrada ubici Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj, priznajući da ih je sam pobio i to u iskonstruisanoj nužnoj odbrani, u koju mu nisu na kraju poverovali ni Vrhovni, ni Ustavni sud", navodi se u saopštenju.

Kako se podseća, epilog svega je izlazak Hrastova na uslovno dosluženje kazne, porodicama žrtava je isplaćeno oko 1,6 miliona evra, dok postupci za preživele još uvek traju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.