Verbić: Zakon nije problem, već njegova primena

Izvor: RTS, 09.Okt.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Zakon nije problem, već njegova primena

Zakon o visokom obrazovanju, na koji studenti imaju zamerke, nije problem, već način na koji se sprovodi, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić i istakao da ne zna hoće li studeni odustati od novog protesta, zakazanog za ponedeljak.

Ministar Verbić kaže da "studenti očigledno još od ranije imaju loše iskustvo sa primenom Zakona, jer znaju šta sve piše u tom propisu a nikada se ne sprovodi", prenosi Tanjug.

Ministar navodi da je na dva odvojena sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa predstavnicima studenata razgovarao o problemima u visokom obrazovanju i da ga razgovori čekaju i sutra.

U ovom trenutku, kako je Verbić rekao, Ministarstvo prosvete i studenti zajedno pokušavaju da nađu način kako da se zaista sprovede Zakon.

"Pokušavamo da damo pravno tumačenje za sve ono što piše u Zakonu i osiguramo da ono što su prava studenata, propisana Zakonom, zaista postanu realnost", rekao je Verbić nakon sastanka sa studentima.

Ministar će razgovarati i sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), organizacijom studenata koja je prethodnih dana organizovala proteste u nekoliko univerzitetskih centara, a ministar kaže da od tog sastanka "mnogo toga zavisi".

"Naravno da se SKONUS pita najviše u ovoj situaciji, međutim, svi studenti imaju pravo na mišljenje i iznošenje stavova. Sada je pravi trenutak da o tome razgovaramo, ako smo propustili priliku da razgovaramao pre nego što je donet Zakon, sada je prilika da pričamo kako će se sprovesti Zakon na najbolji način", istakao je Verbić.

Napominje da u razgovorima svi treba da se potrude, jer su svi na istoj strani.

"I studenti i mi želimo da unapredimo sistem visokog obrazovanja", zaključio je Verbić.

Sastanak sa predstavnicima SKONUS-a biće održan sutra ujutru u Ministarstvu prosvete, nakon čega će ta organizacija odlučiti da li će održati protest 13. oktobra ispred Vlade Srbije.

Predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić rekao je da od ministra očekuje da prihvati zahteve studenata.

Studenti traže šest ispitnih rokova, budžetsko finansiranje apsolventskog staža, produženje roka za završetak školovanja prvoj generaciji 'bolonjaca" koji su studije upisali 2006. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Studenti danas sa Verbićem

Izvor: Danas, 09.Okt.2014

Beograd - Ministar prosvete Srđan Verbić razgovaraće danas sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije, a od ishoda tog sastanka zavisi hoće li akademci protestovati u ponedeljak 13. oktobra ispred zgrade Vlade Srbije. Verbić je kazao da ne zna hoće li studenti odustati od protesta,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.