Verbić: Višak 1.000 prosvetara

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2015, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Višak 1.000 prosvetara

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je, prema njegovoj "gruboj proceni", oko 1.000 prosvetnih radnika "višak" i da mogu da računaju na otpremnine, jer u budžetu ima dovoljno novca.

Verbić je naglasio da Ministarstvo želi da sprovede racionalizaciju, da ranije nije bilo novca u budžetu za otpremnine, ali da sada ga sada ima i da će ta racionalizacija biti urađena u dogovoru sa sindikatma. "Ne želimo četiri nastavnika matematike sa pet, nego jednog sa 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << časova. Ranije nismo bili u mogućnosti da ponudimo otpemnine onima koji nemaju pun fond časova ili nemaju nijedan čas, sada želimo da iskoristimo novac koji imamo u budžetu", rekao je Verbić za RTS.

On je dodao da se svake godine preraspoređuju mesta u prosveti, te neko ostaje bez časova, delimično ili potpuno.

Kada je reč o statusu prosvetnih radnika koji idu u penziju, ministar je rekao da je izmenama zakona omogućeno da sami biraju da li će u penziju otići sa jednim ili oba uslova. "Po važećem zakonu, oni bi morali da idu u penziju kad ispune jedan od uslova - 65 godina starosti ili 40 godina radnog staža, a zbog toga bi im bila umanjena penzija za 0.34 odst. Sada su u mogućnosti da biraju da li će u penziju otići sa jednim ili sa dva uslova", rekao je Verbić.

On je dodao da je izmenama zakona predviđeno da nastavnici ubuduće imaju glavnu reč u izboru direktora, odnosno da za direktora škole bude izabran kandidat koga podrži više od 50 odsto zaposlenih u školi.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.