Verbić: Povezati nauku i privredu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2015, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Povezati nauku i privredu

Veza između nauke i privrede je jedna od najočiglednijih, pa je stoga danas i organizovan skup sa više od 300 učesnika, kako bi započeli proces rešavanja sistemskih probleme koji razdvajaju dve grane, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

On je na konferenciji "Nauka i istraživanje u funkciji privrednog i tehnološkog razvoja" naglasio da je pravi trenutak da se priča o tome gde je moguće povezati nauku i privredu.

"Izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << važno je da se ljudi iz privrede uključe u javnu raspravu i kažu svoje komentare. Ono što mi kao predstavnici države želimo da uradimo je da odredimo prioritete naučno-istraživačke delatnosti, uske oblasti u kojima želimo posebno veliki efekat istraživanja i oblasti gde želimo što bržu i što bolju primenu u privredu", rekao je Verbić.

Prema njegovim rečima, definisanje tih oblasti nije nešto što Ministarstvo prosvete može da uradi samo, već da privreda mora da ukaže na kanale koji bi omogućili brže i efektivnije primene inovacija u privredi.

"Ja pretpostavljam da će današnji skup biti početak konsultativnog procesa i da ćemo ubuduće imati stalnu platformu za saradnju PKS i Ministarstva prosvete", rekao je ministar prosvete.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naglaasio je da je unapređenje konkurentnosti, produktivnosti i tehnološkog osavremenjivanja privrede i preduslov povećanja proizvodnje, izvoza i uključivanja u međunarodne ekonomske tokove.

"Srbija u izgradnji društva zasnovanog na znanju zaostaje za prosekom u EU, ali i u naprednim zemljama u regionu. Vrlo smo nisko na lestvici Svetskog ekonomskog foruma", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, PKS u narednom periodu želi da se fokusira, pre svega kroz rad i komunikaciju sa kompanijama, da što pažljivije definiše potrebe privrede i kontinuirano podstiče razvoj preduzetništva zasnovan na inovativnosti.

Čadež je kao veoma važan segment izdvojio finansiranje inovativnih delatnosti i transfera tehnologije, kao i strane investicije u prenošenju znanja i savremenih tehnologija.

Zoran Petrović iz Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je da je neophodno stvoriti okruženje gde će trougao nauka-privreda-politika omogućiti ekonomski boljitak naše zemlje.

"Ovaj trijumvirat mora da funkcioniše bolje, jer sigurno ne možemo da budemo zadovoljni onim što imamo sad. Država treba da stvori zakonsko i svako drugo okruženje, koje će omogućiti prelazak kadrova koji su obrazovani u naučnim institucijama, u industriju, kako bi omogućili komunikaciju između industrije i nauke i prenos onoga što se može primeniti", rekao je Petrović.

On je naglasio da naučnici moraju češće da se pitaju-šta se od onoga što su otkrili može primeniti.

Konferencija "Nauka i istraživanje u funkciji privrednog i tehnološkog razvoja" održana je u Privrednoj komori Srbije, a bilo je pet okruglih stolova- o poljoprivredi, hrani i biotehnologiji, o elektronici, telekomunikacija,a i informacionim tehnologijama, o mašinstvu, saobraćaju, robotici, energetici, rudarstvu i energetskoj efikasnosti, o novim tehnologijama i materijalima i o arhitekturi i urbanizmu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Verbić: Povezati nauku i privredu

Izvor: Blic, 28.Apr.2015

Veza između nauke i privrede je jedna od najočiglednijih, pa je stoga danas i organizovan skup sa više od 300 učesnika, kako bi započeli proces rešavanja sistemskih probleme koji razdvajaju dve grane, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić...On je na konferenciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.