Izvor: Večernje novosti, 20.Jul.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Otpremnine za oko 1.000 prosvetara

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je, prema njegovoj "gruboj proceni" oko 1.000 prosvetnih radnika "višak" i da mogu da računaju na otpremnine, jer u budžetu ima dovoljno novca.Verbić je naglasio da Ministarstvo želi da sprovede racionalizaciju, da ranije nije bilo novca u budžetu za otpremnine, ali da sada ga sada ima i da će ta racionalizacija biti urađena u dogovoru sa sindikatma."Ne želimo četiri nastavnika matematike sa pet, nego jednog sa 20 časova. Ranije nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bili u mogućnosti da ponudimo otpemnine onima koji nemaju pun fond časova ili nemaju nijedan čas, sada želimo da iskoristimo novac koji imamo u budžetu", rekao je Verbić za RTSOn je dodao da se svake godine preraspoređuju mesta u prosveti, te neko ostaje bez časova, delimično ili potpuno."Moja procena, i to gruba procena, je oko 1.000 ljudi, ali zajedno sa sindikatima radimo na tome. Želimo da budemo prvi koji će napraviti smislenu racionalizaciju i tražiti za to što bolje uslove kroz otpremnine", rekoa je ministar. Kada je reč o statusu prosvetnih radnika koji idu u penziju, ministar je rekao da je izmenama zakona omogućeno da sami biraju da li će u penziju otići sa jednim ili oba uslova."Po važećem zakonu, oni bi morali da idu u penziju kad ispune jedan od uslova - 65 godina starosti ili 40 godina radnog staža, a zbog toga bi im bila umanjena penzija za 0.34 odst. Sada su u mogućnosti da biraju da li će u penziju otići sa jednim ili sa dva uslova", rekao je Verbić.On je dodao da je izmenama zakona predviđeno da nastavnici ubuduće imaju glavnu reč u izboru direktora, odnosno da za direktora škole bude izabran kandidat koga podrži više od 50 odsto zaposlenih u školi.On je dodao i da su promedbe sindikata na odredbu po kojoj škola može biti zatvorena ukoliko ne budu ispoštovane odredbe zakona o štrajku, pogrešno tumačenje zakona.Govoreći i Zakonu o viskom obrazovanju, Verbić je rekao da će biti izmenjena dva člana, u skladu sa Zaključkom vlade od prošle godine, po kojima će broj rokova biti u nadležnosti univerziteta.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jerkov: Verbić da podnese ostavku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2015

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov kritikovala je izjavu ministra prosvete Srđana Verbića da je "prema njegovoj gruboj proceni" 1.000 prosvetara višak, navodeći da problem javnog sektora nisu prosvetni radnici i pozvala ministra da podnese ostavku...Jerkov je u pisanoj izjavi medijima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.