Verbić: Nerealno veliki broj vukovaca

Izvor: RTS, 28.Avg.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Nerealno veliki broj "vukovaca"

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da će se sistem ocenjivanja promeniti, pošto je broj "vukovaca" nerealno veliki. U školama će u perspektivi morati da budu zapošljavani ljudi koji dolaze po konkursima, a ne oni koji su na listama tehnoloških viškova, rekao je Verbić.

Srđan Verbić je rekao da broj vukovaca-osnovaca i dalje raste bez, kako ističe, valjanog pokrića. "Sledi temeljna promena načina ocenjivanja", rekao je Verbić novinarima u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministar je najavio promenu i u bodovanju završnih ispita koji će polagati osnovci na kraju iduće školske godine 2014/15. za upis u srednje škole.

Maksimalan broj bodova koji će osnovci moći da osvoje na testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kobinovanog testa je 30 bodova, po 10 na svakom testu.

Do sada je završni ispit donosio ukupno 40 bodova – 16 bodova za srpski jezik i matematiku, a osam za kombinovani test.

Takođe, umesto ukupno 100 bodova, učenik po osnovu opšteg uspeha u osmogodišnjem školovanju moći će da dobije najviše 70 bodova.

"Zadaci na završnomn ispitu biće potpuno nepoznati", kazao je Verbić. Verbić je pozvao mlade na volontiranje u Ministarstvu i rekao: Možda će vam zvučati čudno, ali postoji dosta zainteresovanih da pomognu svojim volonterskim radom".  

Nastavljaju se sastanci sa sindikatima 

Ministar Verbić izjavio je da će nastaviti sastanke sa sindikatima u prosveti, od kojih je deo najavio štrajk prvog dana nove školske godine.  

Verbić je rekao da ima važnijih pitanja od skraćenja časova i obustavljanja nastave na jedan dan, prenosi Beta. 

"Nisu svi sindikati jedinstveni u odluci o štrajku. Mi imamo mnogo drugih problema da rešavamo, kao što je transparentnost zapošljavanja - to je prioritet u radu sa sindikatima", rekao je Verbić. 

Verbić je rekao da će plate uvek biti tema razgovora sindikata i Ministarstva, ali nije mogao da kaže da li će zarade zaposlenih u prosveti biti smanjene za 10 odsto.

"Mehanizam smanjenja plata (u javnom sektoru) još nije jasan. To je nešto što još ne znamo i ne možemo da iznosimo konačan stav", rekao je ministar prosvete.

Ministar je rekao da ove školske godine ni jedna škola neće biti zatvorena, niti će biti preraspodele učenika po odeljenjima, ni otvaranja novih odeljenja što bi zahtevalo nova radna mesta.

Ministar je naglasio da je priortitet Ministarstva prosvete zaštita zaposlenih u prosveti.

"U obrazovanju nemamo viška zaposlenih, već onih koji bi mogli da rade bolje", rekao je Verbić.

Ministar je ocenio da s jedne strane prosveti treba još nastavnika, a s druge ima i "tehnoloških viškova".

"To se sindikatima ne sviđa, ali u perspekivi mi ćemo birati ljude na konkursima. To nećemo uraditi sutra i bez sinidkata" poručio je on.

Pomoćnik ministara prosvete Ljubiša Antonijević rekao je da će nastava 1. septembra početi i u školama u područjima gde su školske zgrade oštećene majskom poplavom.

U Obrenovcu će škole raditi u tri smene, najpre samo na višim spratovima školskih zgrada, dok se ne poprave prizemne prostorije što se očekuje do kraja septembra.

Fakulteti ozbiljnije shvatili doktorske studije

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju treba da se nađu u skupštinskoj proceduri u utorak, 2. septembra, najavio je Verbić. 

Ministar prosvete i nauke izrazio je zadovoljstvo jer su, kako je ocenio, svi univerziteti i fakulteti u Srbiji ozbiljnije shvatili doktorske studije.

"U toku je reakreditacija visokoškolskih ustanova. Uslovi su oštriji nego što su bili, i, koliko vidim, svi se trude da te uslove ispune.

Mislim da imamo jedan pozitivan trend i da svi ozbiljnije shvatamo doktorske studije", rekao je Verbić novinarima u Beogradu.

Upitan koliko je zadovoljan brzinom rešavanja spornih doktrorata na nekoliko univerziteta, čiju su autentičnost osporili naučnici u analizama objavljenih na sajtu Peščanika, Verbić je rekao da je to na samim univerzitetima i fakultetima.

"Zato i postoji autonomija univerziteta koja je možda negde i prevelika. Ako i jeste, to će se rešavati izmenama Zakona o visokom obrazovanju koji će u utorak ući u skupštinsku proceduru", najavio me ministar.

Verbić je dodao da će se po usvajanju izmena i dopuna tog zakona, odamah nastaviti rad na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Verbić: Vukovaca nerealno mnogo

Izvor: Kurir, 28.Avg.2014

Ministar je najavio promenu i u bodovanju završnih ispita za upis u srednje škole. Zadaci na završnom ispitu biće potpuno nepoznati..BEOGRAD - Ministar prosvete Srđan Verbić je rekao da broj vukovaca-osnovaca i dalje raste bez, kako ističe, valjanog pokrića. "Sledi temeljna promena načina ocenjivanja",...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.