Izvor: B92, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbalni sukob opozicionara i provladinih pristalica na svecanosti u Trsteniku

Otvaranje novosagradjenog mosta na Zapadnoj Moravi kod Trstenika u utorak je obelezeno verbalnim sukobom pristalica vladajucih partija i opozicije, javlja Beta. Na svecanosti povodom 9. maja, Dana pobede, u organizaciji vladajucih partija, pristalice Socijalisticke partije Srbije (SPS) i Jugoslovenske levice (JUL) su klicale jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu, dok su pristalice opozicije uzvikivali "lopovi, lopovi" i "ubice, ubice".

Izmedju tri i cetiri hiljade simpatizera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opozicije, koja je na vlasti u Trsteniku, predvodio je predsedik opstine Nikola Jovanovic. Njih je od pristalica vladajuce koalicije u Srbiji, kojih je bilo nekoliko stotina, razdvajao policijski kordon. Situacija je bila na ivici ozbiljnijeg incidenta kada se, revoltiran povicima pristalica opozicije, na svecanu binu popeo direktor Direkcije za obnovu zemlje Milutin Mrkonjic i izrazio nezadovoljstvo sto se, kako je rekao, "zvizdi graditeljima".

"Vlada Srbije i predsednik Slobodan Milosevic su meni dali nalog da sve ono sto je sruseno izgradimo. Ono sto je za mene novo posle jednogodisnje obnove zemlje to je da se prvi put zvizdi graditeljima. To nisam doziveo za svojih 58 godina zivota", rekao je Mrkonjic. On je potom pozvao nekoliko hiljada ljudi da krenu na drugu stranu mosta, izjavivsi da je most napravljen "za gradjane Trstenika, a ne za politicke stranke". Pristalice opozicije nisu cule njegov apel, jer su napustili svecanost desetak minuta pre zavrsetka i mirno otisli u obliznji park. U toku svecanosti, pripadnici Studentskog pokreta "Otpor" ispod mosta su izveli akciju sa camcima. Aktivisti studentskog pokreta Otpor danas su organizovali akciju pod nazivom "Raspisi izbore, spasi Srbiju", u vreme dok su celnici Socijalisticke partije Srbije i Jugoslovenske levice prelazili preko novootvorenog mosta na Zapadnoj Moravi. Oni su niz Zapadnu Moravu pustili improvizovani splav sa porukom "Raspisi izbore, spasi Srbiju", kao apel rezimu da je u interesu i drzave i naroda da sto pre dodje do odrzavanja jedinstvenih izbora u Srbiji.

Clan Glavnog odbora JUL-a Srdjan Smiljkovic u prethodnom delu svecanosti optuzio je opozicione snage u Srbiji da zele da "sprece obnovu i izgradnju zemlje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.