Izvor: Piplmetar.rs, 01.Jul.2023, 23:30

Vera spasila bebu iz kutije na Božić, posle 62 godine su se ponovo sreli: „Sada mogu na miru da umrem“

Foto: Pixabay


Gledajući ka dole u običan sivi prag, Harvija Šekela iz Velike Britanije obuzela je nervoza. Na tom istom mestu na kom u tom trenutku stoji,  pre 62 godine na Božić, ostavljen je u kartonskoj kutiji kao novorođenče.
„Ne mogu da verujem da sam ovde ostavljen. Da me nisu uzeli smrzao bih se“, kaže Harvi.
Tog Božićnog dana spasila ga je Vera Vud, vlasnica kuće ispred koje je ostavljen.
Šest decenija kasnije, Harvi je konačno dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << odgovore na pitanja koja su ga mučila. Ne samo da se ponovo sreo sa Verom, već je upoznao i dve sestre i 16 polubraće i sestara.
„Poslednjih nekoliko meseci bili su zaista emotivni. Gušim se dok samo pričam o tome“, kazao je on.
Harvi se u međuvremenu oženio Vanesom i ima dva posinka.
„Kada sam upoznao sestru Keri, nisam mogao da verujem koliko ličimo. Osećam se mnogo lakše sad kad znam odakle sam“, rekao je on.
Ovaj „plavooki dečak“, kako su ga u to vreme nazivali mediji pronađen je u kartonskoj kutiji. Medicinske sestre u obližnjoj bolnici dale su mu ime Kristofer, ali su mu hranitelji poromenili ime u Harvi.
Vera ga je godinama tražila Celog života Harvi je razmišljao o svojim biološkim roditeljima, ali je tek nedavno rešio da preuzme nešto po tom pitanju. Okidač za to bio je kada mu je njegova 95-godišnja usvojiteljka pokazala isečak iz Dejli Mirora u kom se nalazio tekst o njemu.
„Imao sam srećno detinjstvo sa mamom, tatom i bratom, ali sam uvek razmišljao o tome odakle potičem“, priseća se Harvi.
On se prošle godine obratio časopisu Mirror sa željom da sazna svoje korene. Jedino što je znao o sebi je da je ostavljen u kutiji ispred Verinog praga. Iako se ona preselila u međuvremenu, nikada ga nije zaboravila.
I ona je 1988. godine gostovala u jednoj emisiji kako bi pokušala da sazna šta se dogodilo sa Harvijem.
Vera, koja sada ima 89 godina, živi blizu mesta gde je Harvi pronađen i seća se svega kao da je bilo juče.
„Oko četiri sata popodne na Božić čula sam neko šuškanje u svojoj bašti. Razvukla sam zavese i videla kako neki dečaci istrčavaju kroz kapiju, a onda sam oko 18 časova čula bebin plač. U početku sam mislila da je to dete moje komšinice koja se nedavno porodila. Kada sam ujutru otvorila vrata mlekarki ugledala sam kutiju. Iz nje nije dolazio nikakav zvuk, ali kada sam pomerila gornji deo videla sam da u njoj leži beba“, priseća se Vera.
Ona je zatim dodala da je beba bila bosa, a ništa nije imala ni na rukama i glavi.
„Imao je samo malo tkanine oko tela. Preko sebe je imao plavi ženski džemper i na njemu braon papir. Bilo mu je jako hladno. Imao je oko četiri kilograma, kasnije sam saznala da mu je to pomoglo da preživi.“, kazala je ona.
Vera koja je imala troje dece, unela ga je u kuću i umotala u ćebe.
„Sve vreme sam ga mazila dok policija nije stigla. Moj muž je bio u šoku, a ćerka je mislila da joj je Deda Mraz za poklon doneo brata. Volela bih da sam mogla da ga zadržim, ali imala sam troje male dece, jednostavno nije bilo moguće“, rekla je ona.
Novinari su u međuvremenu uspeli da pronađu Veru, koja svih ovih godina nije prestajala da pita za „Kristofera“.
„Kada sam ga ponovo srela, jednostavno sam se slomila, a i on je. Snažno smo se zagrlili. Više nećemo izgubiti kontakt. Kada sam ga videla, rekla sam da sad mogu na miru da umrem. Srećna sam jer sam ga videla“, kazala je ona.
Susret sa biološkim sestrama Harvi kaže da mu je neverovatno što je Vera sve ove godine mislila na njega.
„Da nije bilo nje i da me nije pronašla, verovatno ne bih preživeo“, kazao je on.
Prvi susret bio je za oboje emotivan. Nakon njega rezultati DNK analize poklazali su da su Harvijevi biološki roditelji umrli. Međutim, on je saznao da ima dve biološke sestre koje su bile oduševljene kada su saznale za njega.
„U početku nisam mogla da verujem. Pravo je čudo što je preživeo. Ceo život me grize savest što su roditelji mene zadržali, a njega ostavili, to nije fer. Uvek sam želela da imam brata“, rekla je njegova starija sestra Keri.
Ona tvrdi da njihova majka nije imala uticaja na to što je napušten i da ga je u kutiji odneo njihov otac.
„Kada ga je tata odneo mama je bila jako uznemirena“, priseća se ona.
Od prvog susreta sestre i brat su se sreli nekoliko puta, a Harvi je dobio i pozivnicu za venčanje svoje sestričine.
U međuvremenu je upoznao i nekoliko polubraće i polusestara jer je njegov otac imao više paralelnih veza u kojima je dobio vanbračnu decu.
„Neverovatno mi je kako su me lepo prihvatili. Kada sam upoznao Veru, mislio sam da od ovoga ne može bolje, a onda sam upoznao braću i sestre. To mi je bio kao šlag na torti“, rekao je Harvi.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.