Vera i život: Američka džetseterka koja se odrekla svega da bi postala karmelićanska časna sestra

Izvor: B92, 09.Jun.2021, 22:10

Vera i život: Američka džetseterka koja se odrekla svega da bi postala karmelićanska časna sestra

Sestra Meri Džozef ostatak života posvetila je Bogu, ali njenih prvih 60 godina bilo je daleko od tradicionalnog.

Devedesetdvogodišnja časna sestra, koja se zavetovala na ćutanje, samoću i siromaštvo, umrla je u manastiru u kom je živela poslednje tri decenije - međutim, kompletna priča o životu sestre Meri Džozef daleko je od tradicionalne.

Pre nego što je život posvetila molitvi, bila je poznata kao En Rasel Miler, bogata pripadnica visokog društva San >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Franciska.

Organizovala je raskošne žurke, imala sezonske karte za operu i bila majka desetoro dece.

En je odgajala svoju porodicu u vili sa deset soba sa pogledom na Zaliv San Franciska, a bila je poznata po odvođenju prijatelja na prepad na skijaški odmor, mediteranske jahte i arheološke iskopine.

U jednom trenutku bila je članica 22 različita odbora i sakupljala novac za talentovana studente, beskućnike i rimokatoličku crkvu.

Njen muž je umro od raka 1984. godine i tad je započela dugi i promišljeni proces pridruživanja jednom od najstrožih redova časnih sestara na svetu.

Pet godina kasnije odrekla se svega što je imala da bi se pridružila Sestrama naše dame od Maunt Karmela u Des Plejnsu, u Ilinoisu.

Karmelićanske časne sestre su zatvoren i asketski red, koji uglavnom živi zavetovan na ćutanje.

Ne napuštaju manastir, sem ukoliko nije nužno, kao što je odlazak kod lekara. Časne sestre govore samo ako je imaju da kažu nešto od velike važnosti, što im ostavlja više vremena za kontemplaciju i molitvu.

Spavala je na drvenoj ploči prekrivenoj tankim dušekom u ćeliji, a tokom dana je nosila odoru od grube smeđe tkanine i sandale, daleko od njenog bivšeg života ispunjenog svilenim suncobranima, Hermeovim šalovima i Versaćeovim cipelama.

Za 61. rođendan, En je organizovala žurku za 800 zvanica u hotelu Hilton u San Francisku da bi se oprostila od prijatelja i porodice.

Jeli su skupocenu morsku hranu, slušali živu orkestarsku muziku, a priča se da je En nosila krunu od cveća i da je za sebe vezala helijumski balon na kom je pisalo Ovde sam kako bi ljudi mogli da je nađu i oproste se od nje.

Rekla je gostima da je prvih trideset godina života posvetila sebi, drugih 30 deci, a da će poslednju trećinu posvetiti Bogu.

Narednog dana odletela je u Čikago da živi u manastiru kao Sestra Meri Džozef.

"Naš odnos je bio komplikovan", kaže Mark. "Rođena je dvadesetih i umrla u dvadesetim narednog veka. Bila je En Rasel Miler, Sestra Meri Džozef od Svetog Trojstva."

"Pozdravi tatu u moje ime."

Možda bi vas zanimao i ovaj video

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vera i život: Američka džetseterka koja se odrekla svega da bi postala karmelićanska časna sestra

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2021

Sestra Meri Džozef ostatak života posvetila je Bogu, ali njenih prvih 60 godina bilo je daleko od tradicionalnog.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.