Izvor: Blic, 03.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veoma dobra ponuda platnih kartica

Broj izdatih kreditnih kartica u Srbiji je 1.174.760. U odnosu na decembar prošle godine broj korisnika kartica je manji za oko 1.000. Povećan je broj korisnika kartica koji kasne s otplatom duga ili iznosa odobrenog limita.



Osnovna podela bankarskih kartica je na debitne i kreditne. S debitnim karticama kupovina je moguća samo sa novcem koji već imate. To znači da trošite onoliko koliko ima na računu i banka vas ne kreditira. Kreditnim karticama kupuje se do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << visine određenog limita. Limit određuje banka i to je najčešće dve ili tri plate korisnika kartice. Kreditne kartice mogu biti i rivolving. To znači da klijent može, kao i kod kreditnih, da troši u okviru odobrenog limita, a dug izmiruje delimično, u ratama, ili odjednom u celini. Limit koji banke traže najčešće je najmanje pet odsto od ukupnog duga. Sve ostalo se prebacuje za naredni mesec.

Statistike pokazuju da plaćanje računa gotovinom traje najmanje 33 sekunde, a standardnom platnom karticom 23 sekunde. Rekordno brza transakcija, od 12 sekundi, može se obaviti poslednjom generacijom platnih kartica, izrađenih po takozvanoj PayPass beskontaktnoj tehnologiji, za čiju autorizaciju nije potreban ni PIN, ni potpis. Takođe, u poslednjih godinu dana neke banke nude i „poklon kartice". Ove kartice su debitne i ne mogu se dopunjavati više puta. Korisnik kartice ne mora čak ni da ima otvoren račun. Kartica su kupuje u banci, uz ličnu kartu i dovoljno je samo uplatiti željeni iznos. Može se koristiti i u inostranstvu.

Za plaćanje u inostranstvu, mogu se koristiti kartice iz sistema „viza", „master", „dajners" i „amerikan ekspres". Od banke do banke razlikuju se uslovi, odnosno visina provizije za podizanje novca na bankomatima, šalterima banaka i za bezgotovinsko plaćanje roba i usluga izvan granice Srbije.

Najjeftinije je plaćanje roba i usluga debitnom karticom, gde pojedine banke ne naplaćuju proviziju. Uglavnom banke zaračunavaju određeni procenat (najčešće oko jedan odsto) od transakcije. Najskuplje je korišćenje kreditne kartice i to za podizanje keša na bankomatu, a što je transakcija veća, to je i trošak provizije veći.

Kod plaćanja karticom na rate, ako recimo nešto platite 30.000 dinara kreditnom revolving karticom, morate da imate na umu da će vas, kada izmirite dugove prema banci, koštati 25-30 odsto više nego da ste ga platili gotovim novcem

Ukoliko karticom podižete gotov novac na šalteru banke, postupak je identičan kao kod kupovine robe u prodavnicama ili plaćanja usluga, osim što bankarskom službeniku morate da date ličnu kartu ili pasoš na uvid. Ukoliko podižete novac sa bankomata, ubacite karticu u predviđeni otvor i pratite instrukcije prikazane na ekranu: unesite vaš PIN, odaberite opciju „podizanje gotovine", unesite iznos koji želite da podignete, pritisnite taster „enter" i za nekoliko sekundi pojaviće se novac, kartica i potvrda o transakciji.

O-la-la

Visa O-la-la je kartica koja može da se dobije isključivo u Sosiete ženeral banci. Na tržištu je jedinstvena zato što se s njom, pored svih standardnih usluga kao i sa drugim karticama, u različitim prodavnicama dobijaju popusti do 10 odsto. Upotrebom te kartice klijent sakuplja poene, i na osnovu njih dobija razne poklone u ekspoziturama banke.

Ameriken ekspres

Intesa je jedina banka u Srbiji koja izdaje Ameriken ekspres kartice. Mesečna otplata na ovoj kartici je pet odsto, a na ostatak duga se obračunava kamata. Obaveze iz prethodnog perioda se izmiruju do 15. u mesecu, što omogućava odloženo plaćanje do 45 dana bez kamate. Ameriken ekspres kartice omogućavaju sigurnu kupovinu na internetu, a uz blue karticu korisnici mogu da dobiju i ID Keeper Blue paket koji omogućava jednostavan i bezbedan pristup vebsajtovima koji zahtevaju unos ličnih podataka. Uz Ameriken ekspres green i gold besplatno se dobija putno zdravstveno osiguranje koje ambasade prihvataju kao dokaz o zdravstvenom osiguranju potrebno kod dobijanja vize.

Ponuda kartica u Srbiji

Hipo-alpe adria banka

Visa elektron i Mastercard Unembossed debitne, Visa revolving i gold kreditne, Visa prepaid poklon kartica

Visa revolving kamata 2% mesečno, ako je depozit 100% kamata je 1,2% mesečno, Visa gold kamata 1,9%, a ako je depozit 100% kamata je 1% mesečno

Visa electron besplatno, Mastercard Unembossed izdavanje kartice 300 dinara, održavanje besplatno, Visa revolving izdavanje besplatno, mesečno održavanje 100 dinara, Visa gold izdavanje besplatno, godišnje održavanje 5.000 dinara, a gašenje 1.000 dinara

Sosiete ženeral banka

Visa elektron, Visa kalsik i Maestro debitne, Mastercard, Visa alterna i Visa gold kreditne

Kreditne kartice 2,5% na potrošeni iznos

Kartice se dobijaju uz žiro-račun

ProCredit banka

Dina, Visa elektron, Maestro i Visa biznis elektron su debitne, Visa klasik i MasterCard standard su kreditne

Za debitne nema kamate, ako se ne koristi minus, kamata na kreditne zavisi od vrste kartice i iznosi od 1,6 do 2,6%

Meridijan banka

Dinacard klasik, Visa elektron i classic, Mastercard Maestro su debitne, DinaCard, Visa clasic, Mastercard standard, Dinacard Gold, Visa Gold i Mastercard gold su kreditne

Kamata za klijente koji platu primaju preko ove banke je 2,3%, kamata za kartice pokrivene 100% depozitom 1%

Za debitne se ne plaćaju troškovi ukoliko klijent prima platu preko ove banke, za kreditne ako je klijent članarina je 200 dinara, a ako je kartica pokrivena depozitom onda je od 150 do 250 dinara.

Eurobanka EFG

Debitne kartice su Dinacard, Visa elektron i maestro, kreditne kartice su Dinacard euroline, Visa clasic, Mastercard standard, gold i biznis

Kamata na dozvoljeni minus je 33,50% na godišnjem nivou, a zatezna kamata je 60%

Mesečno održavanje kartica je 150 dinara

Banka Intesa

Visa kreditne i debitne, Mastercard, Dinacard

Plaćanje na 3 do 12 rata bez kamate u preko 1.500 prodajnih objekata u Srbiji, i 100 dana bez kamate za plaćanje u objektima Maksija, Pekabete i C marketa

Dina kreditna i debitna, i Maestro nema članarinu, Visa klasik 180 dinara mesečno, Visa gold 490 dinara,

Erste banka

Debitne i kreditne kartice iz programa DinaCard, Visa i MasterCard

DinaCard kreditna 24% na godišnjem nivou, Visa i Visa gold kreditna kartica 24% na godišnjem nivou

Visa elektron omladinska kartica nema troškove održavanja, Visa elektron poklon kartica naknada za izdavanje 290 dinara, DinaCard, Maestro i Visa debitna nema troškova članarine, Dinacard kreditna mesečna članarina 100 dinara, Visa kreditna 150 dinara, Visa gold godišnja članarina 4.000 dinara.

Visa platinum

Komercijalna banka je jedina na našem tržištu koja izdaje Visa platinum karticu. Ova kartica je na cima sa veoma visokim prihodima koji često putuju i kupuju na ekskluzivnim mestima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.