Venecuela o nezavisnosti Kosova

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela o nezavisnosti Kosova

Međunarodni sud pravde primio pravno mišljenje Venecuele o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iako je podneto posle isteka zadatog vremenskog roka. Do sada se 36 članica UN-a izjasnilo o ovom pitanju.

Međunarodni sud pravde dozvolio je Venecueli da podnese mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova posle isteka vremenskog roka.

Venecuela je predala podnesak u postupku za utvrđivanje legalnosti proglašavanja nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova i Metohije 24. aprila 2009. godine, a MSP je kao krajnji rok za izjašnjavanje postavio 17. april.

Do sada se 36 članica UN-a izjasnilo po ovom pitanju. Među njima su Češka, Francuska, Kipar, Kina, Švajcarska, Rumunija, Albanija, Austrija, Egipat, Nemačka, Slovačka, Rusija, Finska, Poljska, Luksamburg, Libija, Velika Britanija, SAD, Srbija, Španija, Iran, Estonija, Norveška, Holandija, Slovenija, Letonija, Japan, Brazil, Irska, Danska, Argentina, Azerbejdžan, Maldivi, Siera Leone, Bolivija i Venecuela.

Pored tih zemalja, podnesak su uložile i vlasti iz Prištine, ali zbog činjenice da Kosovo nije članica UN, dokument pravnog tima kosovskih Albanaca tretiraće se kao pisani doprinos sudu i ne nalazi se na spisku koji je saopštio Međunarodni sud pravde.

Među 36 zemalja koje su podnele mišljenje Sudu je i svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, odnosno Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD.

Iako je sadržaj venecuelanskog podneska još uvek tajan, predsednik te države Ugo Čavez još je ranije, u nekoliko navrata, oštro ustao protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i američke uloge u čitavom procesu.

"Ne priznajemo nezavisnost Kosova. Mi protestujemo protiv toga i ne shvatamo kako moguće da postoje države koje to priznaju. To je deo pritiska SAD", rekao je Čavez odmah po proglašenju nezavisnosti Kosova.

Čavez je, istovremeno, oštro kritikovao Ujedinjene nacije, tvrdeći da je svetska organizacija popustila pred igrama Amerike, koju je opisao kao "očajnu i dekanentnu imperiju".

Venecuela je prošlog septembra proterala američkog ambasadora, u znak solidarnosti sa Bolivijom, koja se na istovetan korak odlučila svega nedelju dana ranije, optužujući SAD sa mešanje u unutrašnje stvari te države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Venecuela predala mišljenje sudu

Izvor: B92, 19.Maj.2009

Hag -- Venecuela je 36. zemlja koja je Međunarodnom sudu pravde podnela mišljenje o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu sa međunarodnim pravom...Kako je saopštio danas sud u Hagu, vladi Venecuele dozvoljeno je da naknadno uloži podnesak, pošto to nije učinila u propisanom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.