Venecija ostaje bez gondola?

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecija ostaje bez gondola?

Uprkos velikoj popularnosti koju elegantni čamci uživaju prvenstveno među turistima, Venecija bi uskoro mogla da ostane bez gondola! Sve je manje zanatlija koji umeju da naprave taj zaštitni znak italijanske romantike, a slaba zarada uzrok je zatvaranja mnogih radionica.

Od turizma se u Veneciji dobro živi i brzo zarađuje, ali ne i u zanatstvu. Graditelji simbola tog živopisnog italijanskog grada - gondole, jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Đanfranko Vjanelo jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je od retkih majstora koji prave gondole. Bez ikakvog plana ili crteža, ovaj majstor na neobrađenom drvetu skicira sastavne elemente čamca po kojem je Venecija možda i najpoznatija.

"Prvo su to samo komadi drveta, ali iz te mase nastaje jedan od najlepših dragulja brodogradnje", objasnio je Vjanelo za nemački državni radio "Dojče vele".

Ipak, ta umetnost polako odumire. Đanfranko Vjanelo s velikim naporom održava svoj skvero, kako Venecijanci zovu radionice za gradnju gondola.

Za novu gondolu majstor dobije oko 30.000 evra. Kada se odbiju troškovi za skup materijal, ne ostaje mnogo novca. Istovremeno, potražnja za romantičnim "prevoznim sredstvom" opada.

"Venecijansko umetničko zanatstvo je kolevka kulture. Evropa ne bi bila ono što je da nije našeg slikarstva, stolarstva, oblikovanja stakla i brodogradnje", smatra Vjanelo.

Šegrtima koji žele da ovladaju izradom gondola predstoji 10 godina obuke. Tek tada mogu da se nazovu "majstorom sekire".

Ipak, mali je broj onih koji se u Veneciji interesuju za taj tradicionalni poziv.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.