Venci na spomenik poginulim Crvenoarmejcima

Izvor: Šumadija Press, 21.Okt.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venci na spomenik poginulim Crvenoarmejcima

Kraj spomen-obeležja vojnicima Crvene armije u Opornici odata je pošta poginulim Crvenoarmejcima.

Vence su položili gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, članovi Gradskog veća, dr Gordana Damnjanović i Zoran Prokić, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva «Ćirilo i Metodije» iz Kragujevca, delegacija profesora i učenika škole „Aleksandar Sergejevič Puškin“ iz Moskve, delegacija SUBNOR-a i delegacije političkih partija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press <<
– Grad Kragujevac šalje u svet poruku mira, tolerancije i razumevanja, da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi kragujevačka tragedija. Danas su sa nama pored predstavnika grada i predstavnici boračkih organizacija i škole čuvene po jednoj divnoj priči, u kojoj je za oslobođenje Moskve formiran specijalni bataljon koji su činili dečaci od 14 godina i stari od 65 godina, koji su se danas, zajedno sa nama, poklonili senima palih boraca Crvene armije oktobra 1944. godine, koji su položili svoje živote za oslobođenje grada Kragujevca – rekla je dr Gordana Damnjanović.

Škola „Aleksandar Sergejevič Puškin“ iz Moskve čiji profesori i učenici borave u poseti OŠ „21. oktobar“ u Kragujevcu, ima duboko razumevanje za kragujevačku tragediju. U ovoj školi je za vreme Drugog svetskog rata oformljen bataljon, kada više nije bilo dovoljno boraca da brane Moskvu, koji su svi do jednog poginuli braneći Moskvu. U ovoj školi postoji muzej sećanja na taj bataljon.

– Za nas je velika čast da se nađemo na srpskoj zemlji u gradu Kragujevcu, ispred spomenika gde su stradali naši sunarodnici. Mi smo jedini slovenski narodi koji su se zajednički borili protiv fašizma za svoju slobodu – rekla Jelena Ahmeljkina, zamenik direktora škole Puškin iz Moskve.

U ime Društva srpsko-ruskog prijateljstva «Ćirilo i Metodije» iz Kragujevca, Draga Lubarda članica Upravnog odbora, istakla je da ovo društvo neguje tradiciju, istorijske i kulturne veze ova dva slovenska naroda.

– To je ostavština za budućnost. Ne smemo da zaboravimo ni trenutak zbog kojeg smo i danas ovde, da odamo poštu onima koji su doprineli osvajanju naše slobode, a istovremeno je i poruka da mlade generacije treba to da znaju i ne smeju da zaborave – istakla je ona.

Prema istorijskim podacima, 276 vojnika Crvene armije dalo je život za oslobođenje Kragujevca. Oni su sahranjeni u Opornici, na Palilulskom i Varoškom groblju, gde su delegacije takođe, položile vence.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.