Venci i cveće na spomenik poginulim u Batinskoj bici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2009, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venci i cveće na spomenik poginulim u Batinskoj bici

SOMBOR - Predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike položiće danas vence i cveće na vojno groblje iz Drugog svetskog rata u Somboru povodom godišnjice Batinske bitke 1944. godine.

U saopštenju Ministarstva navodi se da će u ceremoniji odavanja počasti poginulim pripadnicima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i sovjetske Crvene armije učestvovati i predstavnici ambasada Rusije i Ukrajine.

Na vojnom groblju iz Drugog svetskog rata u Somboru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sahranjena su 503 pripadnika NOVJ i Crvene armije.

Bitko kod Batine vođena je od 11. do 19. novembra 1944. godine između jedinica NOVJ i Crvene armije sa jedne i jedinica nemačkog Vermahta i njihovih saveznika sa druge strane, i smatra se jednom od najvećih i najžešćih sukoba u tom delu zemlje.

Cilj te bitke je bio oslobođenje Baranje i uspostavljanje mostobrana za prelazak tenkova Crvene armije na desnu stranu Dunava radi lakšeg prodora u Mađarsku. Nemačke snage su želele da što dužim otporom omoguće povlačenje svojih i kvislinških jedinica preko Hrvatske i Slovenije u Austriju.

Bitka je završena pobedom oslobodilačkih vojski ali su gubici u ljudstvu i tehnici na obe strane bili veliki.

Vojvođanska 51. udarna divizija NOVJ, koja je ukupno imala oko 5.000 boraca, izgubila je 478 vojnika i oficira dok ih je oko 850 bilo ranjeno. Gubici Crvene armije procenjuju se na oko 1.500 ranjenih i poginulih.

Nemačka 31. SS divizija i divizija "Brandenburg", zatim mađarske, ustaške i snage Srpskog dobrovoljačkog korpusa Dimitrija Ljotića izgubile su ukupno oko 2.500 ljudi i veliku količinu ratne tehnike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.