Veljko Milić: (Ne)namerna zamena teza oko presude Apelacionog suda

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veljko Milić: (Ne)namerna zamena teza oko presude Apelacionog suda

Apelacioni sud u Beogradu bio je u pravu kada je doneo oslobađajuću presudu za mladića romske nacionalnosti (21), koji je prethodno bio osuđen na pet godina zatvora zbog toga što je, kada je bio star 19 godina, imao seksualne odnose sa 13-godišnjom devojčicom romske nacionalnosti, s kojom je posle toga dobio dete i s kojom i danas živi u vanbračnoj zajednici, ocenio je danas pravni stručnjak Veljko Milić u analizi za portal Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE). >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Čitav slučaj bi se izučavao na pravnim fakultetima kao školski primer pravilne primene više pravnih načela, da u javnosti nije došlo do (ne)namerne zamene teza", naveo je Milić u članku za VOICE.

Prema njegovim rečima, iz konteksta je istrgnuta jedna činjenica, koja u čitavom slučaju ne igra ključnu ulogu, a to je pripadnost devetnaestogodišnjeg momka i trinaestogodišnje devojčice romskoj etničkoj zajednici, pa su delovi javnosti čak išla dotle da su optuživali Apelacioni sud u Beogradu da je opravdao silovanje maloletne devojčice samo zato što je Romkinja.

"Ostavimo po strani tabloidne medije koji su čitav slučaj iskoristili kako bi se obračunali sa nepodobnim sudijama i pređimo na one dobronamerne pojedince i organizacije, koji su se boreći se protiv diskriminacije Roma i diskriminacije žena, suprotstavili načelu individualne odgovornosti koja stoji u temelju moderne civilizacije, koja je univerzalna i nije nužno povezana sa polom, nacionalnom ili etničkom pripadnošću", naveo je Milić.

Kako je objasnio, u slučaju romskog mladića krivica bi postojala ukoliko je znao da su seksualni odnosi sa trinaestogodišnjakinjom zabranjeni, pa je uprkos tome stupio u zabranjene seksualne odnose, međutim ukoliko D.Č. nije znao da su seksualni odnosi sa trinaestogodišnjakinom zabranjeni, nema ni krivičnog dela.

"Bilo bi potpuno apsurdno kažnjavati osobu koja ne zna šta čini. Šta ukoliko su momak i devojka odrastali u sredini u kojoj su bili izloženi istim ili sličnim primerima i u kojima ovakva vrsta stupanja u seksualne odnose prolazi bez društvene osude, ali i bez kazne od strane nadležnih državnih organa? Šta ukoliko su njihove porodice proslavile njihovu vanbračnu zajednicu i rođenje deteta?", naveo je Milić.

Kako je objasnio, za presudu Apelacionog suda u Beogradu nije od značaja kojoj etničkoj grupi pripadaju okrivljeni i oštećena.

"Upravo u tome je i lepota pravde koja je slepa na lična svojstva kao što su nacionalna ili etnička pripadnost. Da su postojale iste okolnosti na strani okrivljenog, sud bi doneo istu presudu i da se radilo o pripadnicima ma koje nacije ili etničke grupe", naveo je Veljko Milić.

Dodao je da je potpuno logično i opravdano pitanje kakav izbor ima devojčica koja raste u okruženju u kome je potpuno normalno stupati u seksualne odnose i pre navršenih 14 godina.

"Opravdano je pretpostaviti da je devojčica stupila u seksualni odnos sa nepunih 14 godina zato što je bila okružena sličnim primerima. U sličnoj situaciji po pitanju okruženja u kome je odrastao je bio i D.Č. Međutim, može li neko biti kažnjen zbog toga što se ponašao u skladu sa pravilima i društvenim normama koje važe u njegovom okruženju i u situaciji kada objektivno nije znao da je zakonom zabranjeno stupanje u seksualne odnose sa osobom mlađom od 14 godina? Ne može, ukoliko ne želimo da podrijemo temelje pravnog sistema. Društvena nepravda u kojoj odrastaju romske devojčice, neće biti ispravljena ukoliko sud osudi osobu koja ne snosi krivicu za izvršenje krivičnog dela", zaključio je Milić.

Dodao je da zbog toga, pre nego što se "upre prstom u jedno hrabro sudsko veće koje je donelo pravno besprekornu presudu", potrebno razmisliti na koji način se treba boriti protiv predrasuda, stereotipa i diskriminacije.

"Nezavisan i nepristrasan sud nam je upravo potreban da u situacijama kada javnost zahteva osuđujuću presudu, a ukoliko okolnosti slučaja ukazuju da okrivljeni nije kriv, donese oslobađajuću presudu. Bez nezavisnog i nepristrasnog suda, neće biti moguća ni borba protiv predrasuda, stereotipa i diskriminacije. I zato ne treba kretati na put do pakla koji je popločan dobrim namerama", poručio je Milić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.