Veliko interesovanje Vrščana za Zabranjenu istoriju Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko interesovanje Vrščana za "Zabranjenu istoriju Balkana"

Predavanje pod nazivom "Zabranjena istorija balkana" na kome je govorio teolog i istoričar Goran Šarić održano je u Gradskoj biblioteci u Vršcu. Priča o našoj prošlosti i istoriji iz drugog ugla, zainteresovala je Vrščane različitih generacija.

Predavanje pod nazivom "Zabranjena istorija balkana" rekonstruiše istorijske događaje od pre 10.000 godina do danas.Teolog i istoričar Goran Šarić tvrdi da je istorija sistematski skrivana, pa samim tim ne znamo puno o stanovniištvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je živelo na našem podneblju pre sedmog veka.

"Nisu hteli da u školama učimo neke stvari iz naše prošlosti, upravo da to ne bi bila neka kohezivna sila i neki faktor koji bi nas digao na ustanak. Zbog toga je sistematski skrivana istina o našoj prošlosti, o brilijantnim civilizacijama koje su živele na Balkanu, od vremena Neolita preko Megalitske civilizacije, Rimskih careva, Sremske Mitrovice kao glavnog grada Rimskog carstva pa sve do onih prednemanjićkih dinastija. Nažalost današnja istoriografija puno toga zanemaruje", kaže Šarić.

Na ključna pitanja naše istorije Goran Šarić odgovara na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva Vatikana, Beča, Dubrovnika, a prošlost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora.

"Ništa od onog što sam nalazio nisu tajni dokumenti, u smislu da nisu dostupni, to su pre bi rekao nepoznati dokumenti. Uvek neki nebitan istorijski događaj predstavlja trag koji pratite, obično trag neke marginalne ličnosti za koju shvatite da je vrlo bitna i dalje pratite njen put. Na taj način dolazim do izvesnih istorijskih saznanja",  ističe Šarić.

Šarićeva predavanja do sada su mogli su da čuju građani širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i dijaspore, a da zaista postoji interesovanje za ove teme potvrđuje i prepuna sala vršačke biblioteke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.