Veliko Gradište: Otvoren Narodni muzej

Izvor: Kurir, 29.Jan.2013, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko Gradište: Otvoren Narodni muzej

Osnivanje muzeja je tek početak, a pravi zadatak je oživeti zbirku i učiniti je zanimljivom za buduće posetioce, rekao je na otvaranju Goran Petković, državni sekretar za turizam

VELIKO GRADIŠTE - Državni sekretar za turizam Goran Petković otvorio je u Velikom Gradištu Narodni muzej koji je osnovan u junu 2012. godine, kao neprofitna ustanova u službi društva i njegovog razvoja, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Petković je tom prilikom istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je osnivanje Narodnog muzeja tek početak, i da je pravi zadatak oživeti zbirku i učiniti je zanimljivom za buduće posetioce.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da svečano otvorim ovaj novi objekat, sa starim eksponatima i svedočanstvima vaše istorije, istorije vašeg kraja od antičkih vremena preko srednjovekovne zbirke novčića, do istorije savremene umetnosti i savremenih događanja u Velikom Gradištu", kazao je Petković.

On je dodao da se time ispunjava obećanje dato braći Đorđević da se u Velikom Gradištu osnuje muzej, u kojem bi se izložila celokupna zaostavština njihove porodice.

Jedini naslednik ugledne porodice Đorđević iz Velikog Gradišta, svojeručnim testamentom ostavio je celokupnu imovinu opštini, a njegov jedini uslov bio je osnivanje muzeja, u kome bi se izložila celokupna zaostavština njegove porodice, a na realizaciju testamenta čekalo se pune 32 godine.

Petković je izrazio uverenje da će Veliko Gradište u budućnosti postati još značajniji turistički centar u Srbiji, a kao primer dobre prakse državni sekretar naveo je razvoj odmarališta Srebrno jezero.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.