Veliki jubilej Malog pozorišta

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki jubilej Malog pozorišta

Malo pozorište "Duško Radović" obeležiće tokom ove godine 60 godina rada, nizom premijera i pratećih događaja. Centralna manifestacija održaće se 23. oktobra na Dan tog pozorišta.

Obeležavanje 60 godina rada Malog pozorišta "Duško Radović" počelo je prošle nedelje, premijernim izvođenjem predstave "Oliver Tvist". Centralna manifestacija održaće se 23. oktobra na Dan tog pozorišta.

Za 27. mart najavljena je premijera lutkarske predstave "Ko je Loret" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << francuske autorke Florans Kadije, u dramatizaciji Milene Depolo i režiji Katarine Petrović.

Predstava se bavi životom i problemima devojčice sa Daunovim sindromom, a direktorka pozorišta Anja Suša je objasnila da im je cilj da kroz emotivnu i poetičnu priču pokažu da treba biti tolerantan prema različitosti i da su razlike dobre i poželjne.

"Ideja predstave je da Daunov sindrom predstavimo, ne kao bolest, nego kao različitost o kojoj se malo zna i koju treba približiti publici, kako se ne bi više shvatala kao prepreka", istakla je Suša.

Direktorka pozorišta je najavila da će cela pozorišna sezona biti posvećena velikim delima klasične književnosti za decu.

Na repertoaru će biti "Ričard Treći" Vilijama Šekspira, "Šest lica traže pisca" Luiđija Pirandela, "Buđenje proleća" Franka Vedekinda, a reditelj Nikola Zavišić trenutno radi na predstavi "Dečaci Pavlove ulice" sa mladim delinkventima iz Centra za socijalni rad.

Suša je najavila za jesen i operu za mlade "Veštice iz Venecije" Filipa Glasa koja će biti organizovana u saradnji sa "Jugokoncertom", a u pripremi je i obimna monografija pozorišta u kojoj će se naći tekstovi značajnih teatrologa i pozorišnih stvaralaca.

Malo pozorište je osnovano davne 1949. godine kao lutkarsko, ali je ubrzo potom počelo da razvija i živu scenu za decu.

Pozorište je 1984. svom ranijem nazivu dodalo ime slavnog pisca, da bi 1986. godine počela sa radom i Večernja scena "Radović" koja je tokom poslednjih nekoliko godina profilisana u scenu za mladu publiku, čime je uspostavljena institucionalna praksa pozorišta za mladu publiku u našoj sredini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.