Veliki antifašictički skup u četvrtak u Novom Sadu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki antifašictički skup u četvrtak u Novom Sadu

Nevladine organizacije i građani Novog Sada najavili su da će u četvrtak, 23. oktobra, organizovati veliki antifašistički skup u tom gradu, kako bi izrazili protest zbog napada na pekare i poslatičarnice čiji su vlasnici Albanci.

Organizacijom protestne šetnje koordiniraće koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a javnost će uskoro biti obaveštena o detaljima, rečeno je na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, na kojoj se veliki broj govornika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obraćao pozdravom "Smrt fašizmu".

Oko stotinu učesnika tribine "Građanska solidarnost - građanski otpor" usvojili su proglas u kojem su od Vlade Srbije zatražili da pod hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina u Vojvodini, koji su meta nasilja i divljanja ekstremističkih i profašističkih grupa.

"Ukoliko Vlada Srbije ne preduzme ništa da zaustavi nasilje, biće jasno da ona na neki način stoji iza njega", navodi se u tekstu proglasa.

Učesnici tribine pozvali su građane Vojvodine da uzmu u zaštitu ugrožene komšije, jer je jasno da ne postoji spremnost vlasti da ih zaštiti.

Oni su pozvali medije da odmah prekinu da vode huškačku i nacionalističku uređivačku politiku te da moraju da budu svesni da su doprineli nasilju i zlu.

Učesnici tribine su se dogovorili da će organizovati građanske akcije u znak protesta protiv eskalacije ekstremizma i fašizma, kao i akcije građanske solidarnosti sa ugroženim Vojvođanima.

Novinski pisac Teofil Pančić rekao je da razbijanja pekara i poslastičarnica po Vojvodini, kao i napad na džamiju u Subotici nisu nikakve spontane akcije, već su koordinisane iz nekog centra koji raspolaže spiskovima građana i podacima o njihovoj nacionalnoj pripadnosti.

On je ocenio da je vlast u Srbiji "huliganska" i da je dala "huliganski odgovor" na trivijalnu provokaciju na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da Vojvodina nije slučajno odabrana za eskalaciju nasilja prema pripadnicima nacionalnih manjina, jer je cilj da se "udari šamarčina" vojvođanskoj multietničnosti i toleranciji.

Filozof Dragan Prole rekao je da građani moraju da se samoorganizuju po sistemu civilne zaštite i da zaštite svoje komšije, ukoliko to policija ne može i ne želi da uradi.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić ocenila je da je na delu zakon odmazde, koji može da eskalira i pređe u organizovano nasilje i progon.

Učesnici tribine predlagali su različite vrste građanskih akcija i dogovoreno je da se sve akcije koordiniraju i osmisle.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U četvrtak antifašistički skup u NS

Izvor: B92, 19.Okt.2014

NVO i građani Novog Sada najavili su da će u četvrtak, 23. oktobra, organizovati veliki antifašistički skup, iz protesta prema napadima na objekte Albanaca..Organizacijom protestne šetnje koordiniraće koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a javnost će uskoro biti obaveštena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.