Velike štete zbog oluje

Izvor: RTS, 26.Jun.2014, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike štete zbog oluje

Polomljene bandere, iščupano drveće, odneti krovovi s kuća, posledice su nevremena koje je sinoć zahvatilo veći deo zemlje. Pojedina mesta u zapadnoj i centralnoj Srbiji i danas bez struje. U lajkovačkim selima Jabučje i Skobalj kao i u Novoj Varoši proglašena vanredna situacija zbog šteta.

Noćašnje nevreme sa olujnim vetrom zahvatilo je zlatiborska sela Vodice, Borovu Glavu, Dobroselicu, Jablanicu, Draglicu. Vetar je nosio krovove, čupao borove, kidao električne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kablove, pa na tom delu čajetinske i novovaroške opštine nema struje.

Vetar je odneo i deo krova hotela "Lovac" na Vodicama, borovi su padali na kuće i vikendice, a polomljeno je i 20 betonskih stubova od struje.

U novovaroškoj opštini vetar je opustošio nekoliko sela, nosio krovove s kuća, kafana, pa je u ovom kraju proglašena vanredna situacija.

Nezapamćeno nevreme pogodilo je i opštinu Priboj, gde su vetar i kiša obarali stabla po gradu, a voda je za kratko vreme preplavila ulice.

Član štaba za vanredne situacije Boris Mrdović rekao je jutros da šteta još uvek nije utvrđena.

"Vetar je oštetio poljoprivredne kulture, krovove nekoliko objekata u gradu, a saobraćaj jutros otežavaju stabla koja su pala na ulice", rekao je Mrdović.

U pribojskom delu Banjski Čamac drvo je palo na dalekovod, zbog čega je došlo do havarije i meštani su ostali bez struje. U dežurnoj službi "Elektrodistribucije" kažu da je reč o velikom kvaru, pa nisu mogli da preciziraju kada će biti obezbeđeno napajanje.

Struje nema ni na predajniku Bić, pa u gradu nema ni TV signala.

Vetar je napravio pustoš i u Roandi, selu udaljenom 19 kilometara od Svilajnca. Pričinjena je ogromna šteta, a oluja je oštetila i mesno groblje, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

U selu nema struje, ne rade telefoni i mi smo uputili tamo komunalne i druge službe, koje pokušavaju da što pre raščiste puteve, priključe struju i telefon i koliko toliko normalizuju stanje, dodao je Milanović.

U lajkovačkim selima Jabučje i Skobalj je proglašena vanredna situacija zbog šteta. U tim selima je oštećeno stotina domaćinstava, ali povređenih nema, niti je meštanima potreban drugi smeštaj.

Nevreme je oštetilo krovove kuća, pomoćne objekte i voćnjake.

Opštinske komisije danas su izašle na teren i popisale štetu.

Ekipe Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" i Elektrodistribucije pomažu u normalizaciji stanja, a zahvaljujući solidarnosti komšija prošlu noć niko nije proveo na otvorenom.

U selu Donja Trnava kod Niša vetar je iščupao iz korena "Pavlovića hrast" star više od 500 godina koji je pod zaštitom države. Stablo je oštetilo električni vod i pričinilo štetu.

Jako nevreme sa pljuskom i snažnim vetrom noćas je pogodilo više gradova u Srbiji, među kojima i Lazarevac, Topolu, Aranđelovac, Šabac, Bogatić, Koceljevu i Beograd.

U Lazarevcu je vetar srušio 10 dalekovodnih stubova, zbog čega je ugroženo snabdevanje električnom energijom. Struju su tokom noći imali samo prioritetni potrošači i centralni delove opštine.

Kako su saopštili iz preduzeća "Elektromreža Srbije", u toku sutrašnjeg dana očekuje se potpuna normalizacija snabdevanja strujom. Njihove ekipe su sve vreme na terenu kako bi omogućili da se napajanje električnom energijom normalizuje što pre.

Lazarevac je danas obišao gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je rekao da će Grad pomoći u saniranju štete od nevremena.

Mali je prilikom posete Mesne zajednice Šopići, najteže postradalu u toj opštini, rekao da Grad zajedno sa predstavnicima mesnih zajednica radi na sanaciji štete, a da će potrebne količine crepa i najlona biti besplatno podeljene građanima.

Za sada se iznosti šut i sve što je uništeno, a paralelno sa tim radi se na uvođenju struje.

Selo Šopići kod Lazarevca pogodio je tornado koji je skidao krovove sa kuća, ozbiljno oštetio crkvu i prevrtao vozila, čak i jednu cisternu.

Vetar je i u Topoli i Aranđelovcu nosio krovove sa kuća, drveće i bandere, zbog čega su pojedina mesta u tim opštinama ostala bez struje.

Obilna kiša, vetar i grad zahvatili su i opštine Šabac, Bogatić, Vladimirci.

U mnogim selima, prema prvim informacijama, ima velikih šteta na krovovima i prozorima kuća, ali i na usevima. U delovima Mačve, Pocerine i Tamnave grad je bio veličine od oraha do jajeta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BANDERE RUŠILE KUĆE: Pogledajte šta je ostalo posle oluje u Orašcu! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 26.Jun.2014

Nevreme koje je u sredu zahvatilo pojedine delove u Srbiji načinilo je veliku materijalnu štetu i u Orašcu i okolini. Meštani su ostali bez struje, dok je ogromna šteta načinjena spomen- kompleksu Prvi srpski ustanak u Orašcu.. . Ekipa BKTV news se našla na licu mesta i razgovarala da direktorom...

Nastavak na BKTV News...

Oluja odnela stotinu krovova

Izvor: Blic, 27.Jun.2014, 11:05

Nakon majskih poplava, ponovo je na teritoriji Lajkovca proglašena vanredna situacija, ovog puta zbog olujnog vetra koji je u dva sela odneo krovove sa oko stotinak objekata...U olujnom vetru koji je zahvatio Jabučje i deo Skobalja, srećom, nije bilo povređenih, ali je pričinjena velika materijalna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.