Velika subota

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2011, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika subota

BEOGRAD -

Hrišćanske crkve koje ove godine istovremeno proslavljaju praznik Vaskrsenja i sve dane u Nedelji stradanja obeležavaju Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti, posle Velikog petka - dana raspeća i smrti Hristove. Patrijarh srpski Irinej služio je na Veliku subotu, liturgiju Vasilija Velikog u crkvi Svetog Marka u Beogradu. Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini, jer je to dan koji je Hristos proveo u Hadu. Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom Svetog Vasilija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Velikog završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja. Partijarh Irinej će u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u ponoć predvoditi litiju i vaskršnje jutrenje.

Na ovaj poslednji dan nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Tadić na misi u Katedrali Blažene Device Marije

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće Uskršnju misu bdenja u Katedrali Blažene Device Marije. Najavljeno je da će toj misi prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.

Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom Svetog Vasilija Velikog završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću presvlače u svetle odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se, umesto liturgija, služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrsenje, najradosniji praznik pobede života nad smrću koji je osnova hrišćanske vere.

Ovaj obred se poštuje u svim pravoslavnim hramovima, a u Jerusalimu se sva događanja vezuju za crkvu Groba Hristovog, gde vernici svake godine na Veliku subotu prisustvuju čudotvornoj pojavi "blagodatnog ognja".

Hiljade hodočasnika prisustvuje paljenju svete vatre

Nekoliko hiljada pravoslavnih hrišćana, danas uoči velikog praznika vaskrsenja Hristovog, prisustvuje paljenju svetog Ognja ispred Crkve svetog groba u Jerusalimu, saopštila je izraelska policija.

Vernici iz svih delova sveta okupili su se kako bi prisustvovali veličanstvenom događaju kada Patrijarh Jerusalimski iz crkve iznosi sveću zapaljenu svetim Ognjem kojom pali sveće hodočasnika.

Portparol policije Šmulik Ben Rubi je rekao da je, radi bezbednosti, oko crkve raspoređeno oko hiljadu policajaca i vatrogasaca.

Crkva svetog groba u Jerusalimu podignuta je na mestu na kome je Isus Hrist sahranjen, a kasnije i vaskrsnuo.

Uskršnji darovi na Veliku subotu

Velika subota za mnogu decu protekla je u znaku darivanja.

Dečje selo u Sremskoj Kamenici posetilo je nekoliko različitih udruženja kako bi obradovali najmlađe uskršnjim jajima, igračkama, slatkišima I sportskim rekvizitima. Tako su i u Futogu najkreativnija deca dobila nagrade za najlepše oslikano jaje, na takmičenju koje već tradicionalno organizuje KIC Mladost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.