Velika pretnja. SAD strahuju: Pokrenuće napad

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 11:08

Velika pretnja. SAD strahuju: Pokrenuće napad

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i američki obaveštajni zvaničnici zabrinuti su da Izrael planira kopneni upad u Liban.

Napad bi mogao biti pokrenut krajem proleća ili početkom leta, ukoliko se diplomatskim kanalima libanska militantna grupa Hezbolah ne natera na povlačenje sa granice sa Izraelom.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike administracije i obaveštajne izvore, Si-En-En (CNN) prenosi da se o potencijalnom kopnenom upadu izraelske vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Liban govori toliko često, da se pominje i u zvaničnim brifinzima osoblja administracije.

''Mi radimo pod pretpostavkom da će do izraelske vojne operacije doći u narednim mesecima. Ne narednih nedelja, već kasnije ovog proleća'', rekao je jedan zvaničnik Bajdenove administracije.

Dok su SAD ključni posrednik u tekućim razgovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Bajdenova administracija je takođe vodila paralelne razgovore sa izraelskim i libanskim zvaničnicima o stvaranju tampon zone unutar južnog Libana, što bi propalo u slučaju napada Izraela na Liban.

''Mislim da ono što Izrael radi jeste da pokreću ovu pretnju u nadi da će doći do dogovora. Neki izraelski zvaničnici sugerišu da je to više pokušaj pretnje koju mogu da iskoriste. Drugi o tome više govore kao o vojnoj potrebi koja će se dogoditi'', rekao je zvaničnik.

Drugi visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da postoje elementi unutar izraelske vlade i vojske koji podržavaju napad.

''Postoji sve veća grupa koja kaže - hajde da probamo. Svaki upad mogao bi da dovede do velike, velike eskalacije čije razmere ne možemo da zamislimo'', rekao je on.

Oko 80.000 Izraelaca raseljeno je sa severa zemlje od oktobra, usled graničnih sukoba Izraela i Hezbolaha.

''Država Izrael neće se vratiti predratni status kvo u kojem Hezbolah predstavlja direktnu i neposrednu vojnu pretnju po njenu bezbednost duž granice između Izraela i Libana'', saopštila je izraelska ambasada u Vašingtonu.

Poslednjih dana Izrael je pojačao svoju vazdušnu kampanju, bombardujući područja koja se nalaze sve dublje u Libanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD strahuju da će Izrael pokrenuti kopneni napad na Liban krajem proleća

Izvor: Blic, 29.Feb.2024

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i američki obaveštajni zvaničnici zabrinuti su da Izrael planira kopneni upad u Liban koji bi mogao biti pokrenut krajem proleća ili početkom leta, ukoliko se diplomatskim kanalima libanska militantna grupa Hezbolah ne natera na povlačenje sa granice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.