Velika panika u Americi; isplivali poverljivi podaci: Rusi kreću?

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 20:24

Velika panika u Americi; isplivali poverljivi podaci: Rusi kreću?

Predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD Majk Tarner ima obaveštajne podatke o "ozbiljnoj pretnji po nacionalnu bezbednost".

On je to dostavio svim članovima Kongresa na pregled.

Dva dobro obaveštena izvora i neimenovani američki zvaničnik rekli su za CNN "da je pretnja povezana sa Rusijom". Više izvora koji su upoznati sa obaveštajnim podacima okarakterisali su informacije kao "veoma osetljive".

Ranije u sredu Tarner je poslao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pismo svojim kolegama iz Kongresa u kojem kaže da postoji "hitna stvar u vezi sa destabilizujućim stranim vojnim kapacitetima".

Jedan od izvora koji je video obaveštajne podatke potvrdio je da je "to, u stvari, veoma zabrinjavajuća i destabilizujuća ruska sposobnost sa kojom smo tek nedavno upoznati”.

Tarner je u pismu kolegama naveo da je Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma 13. februara glasao da se određene informacije stave na raspolaganje poslanicima da ih pregledaju i kaže da članovi imaju vremena da to pogledaju do petka.

On je pozvao i predsednika Džozefa Bajdena da skine tajnost sa "svih informacija u vezi sa ovom pretnjom".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je lično zatražio sastanak sa najvišim poslanicima u odborima za nacionalnu bezbednost pre nego što je Tarner javno upozorio na ono što je nazvao "ozbiljnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti".

Salivan je rekao da je sastanak sa "ključnom osmicom", zakazan za sutra.

"To je bilo poznato, pa sam iznenađen da je kongresmen Tarner izašao ovako javno danas, a uoči sastanka, na kojem je trebalo da razgovaram sa njim i drugim obaveštajcima i stručnjacima za odbranu", rekao je Salivan.

Salivan je rekao da će svakako razgovarati sa Tarnerom sutra na sastanku, odbijajući da dâ više informacija o tome o kakvoj je pretnji reč.

"Nisam u poziciji da dajem više informacija u ovom trenutku", rekao je.

On je naglasio da je Bajdenova administracija "otišla korak dalje i da se na strateški i kreativan način bavila deklasifikacijom obaveštajnih podataka u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država više od bilo koje administracija u istoriji".

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.