Velika matura

Izvor: Politika, 25.Apr.2013, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika matura

Nemam ništa protiv stranaca, samo ako je puno takvih, pogotovo nekvalitetnih fudbalera – to utiče na jednu stavku koja je vrlo bitna, klub gubi identitet

Šta se to dogodilo u Zvezdi? Dobro upućenima je, čini mi se, bilo jasno da će doći do krize jer povlačeni su potezi koji su svemu ovome i doprineli.

Koji su to potezi? Nikad ranijenije sedesilo da se u jednom prelaznom rokuu klub dovede dvanaest ili četrnaest novih igrača, i kasnije još tri. I to, anonimnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << onih o kojima malo ko šta zna, a koje ste posmatrali samo na video-kasetama.Ili igrača koji su poznati, ali koji u inostranstvu nisu imali uspeha, pa sad pokušavaju preko Zvezde ponovo tamo da odu. Bilo je začuđujuće to što se tako veliki broj fudbalera dovodi za tako malu sumu novca (rečeno je da će biti uloženi milioni evra) i, naravno, štoje kao spasonosno rešenje doveden trener koji već nekoliko godina nema angažman. Budući da su u pripremnom periodu ovi igrači i trener išli iz poraza u poraz, bilo je jasno šta će im se desiti na evropskoj sceni. To im se i desilo.

Pitaju me kako je jedan veliki klub sa dugom takmičarskom tradicijomdozvolio sebi tako početničke greške. Mislim da ovde treba imati u vidu da je za stvaranje jednog fudbalera potrebno osam-devet godina, za stvaranje trenera duplo više od toga, dok je za formiranje kompletnog sportskog radnika potrebno triput više vremena. Dakle, da bi neko uspešno rukovodio klubom, pojedinac ili grupa ljudi, treba da ima određeno iskustvo u radu u klubovima isavezima. Nažalost, mi smo imali ljude bez tog iskustva koji, bez obzira na dobre namere, nisu uspeli da se snađu, pogotovo ne u klubu sa tako velikim zahtevima.

Nešto sa čim se oni nisu susretali jeste to da kao odgovorni za rejting kluba svaka tri dana polažu ispit na terenu. U stvari, kao što je svojevremeno govorio Miljan Miljanić, da „stalno polažu veliku maturu”, sa potpuno neizvesnim ishodom. Na tim važnim ispitima na početku sezone mi smo pali i sad moramo nešto da menjamo.

Šta da menjamo? Moramo angažovatiljude sa velikim iskustvom u fudbalu. Videćemo da li Zvezda ide u tom pravcu, ali hoću da kažem da ova situacija može da bude vrlo važna pouka za one koji vode klub.Treba angažovati najbolje, ali Zvezdine ljude. Nemam ništa protiv stranaca, samo ako je puno takvih, pogotovo nekvalitetnih – to utiče na jednu stavku koja je vrlo bitna, klub gubi identitet. Navijači se ne poistovećuju sa klubom, fudbaleri takođe, jer nije isto biti član ekipe u kojoj ste tek nekoliko nedelja i ništa drugo vas za nju ne vezujeili ste fudbaler i navijač Zvezde od detinjstva.

Neki mi kažu da Inter, Milano, Real, Arsenal i drugi veliki klubovi imaju veoma mnogo stranaca među igračima pa im to ne smeta da postižu odlične rezultate, ali to su veliki sistemi, s ogromnim novcem, a naša „priča” mora se drukčije rešavati.

Videlismo kako se ovi problemi rešavaju u košarci, koja je takođe ugrožena, i nacionalna i klupska (Zvezda): našli su se ljudi koji su uložili i vreme i trud i, na kraju krajeva, inovac, da privole one koji mogu da spasavaju ekipe. Zato su angažovani Duda Ivković i Svetislav Pešić.

Mislim da u tom pravcu treba da reaguje i fudbalski klub Crvena zvezda – da angažuje najbolje stručnjake, oporavi igrače od psihološkog šoka i u ovom periodu koji je pred nama napravi dodatnu selekciju među fudbalerima. I da neku svoju decu, koja suu drugim klubovima na kaljenju, vrati.

Zvezda će ove godine imati bolnu jesenju sezonu, jer smo eliminisani iz Uefa lige. To je period kad treba da izađemo izkrize, da popravimo igru, ali ne s trenerom koji jebio zainteresovan da ga otpuste da bi dobio novac.

U košarci se pokazalo da imamo naše ljude koji mogu potpuno da promene odnos i igrača i publike prema nacionalnom timu. Vraća se poverenje i u košarkaški klub Crvena zvezda zahvaljujući Svetislavu Pešiću, a ja očekujem tako nešto i u fudbalu.

Dušan Savić

objavljeno: 09/09/2008.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.