Velika kriza u Španiji? Katalonci uslovljavaju, tenzija raste

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 13:49

Velika kriza u Španiji? Katalonci uslovljavaju, tenzija raste

Razjedinjeni pokret za nezavisnost Katalonije, podeljen između stranaka levice i desnice, mogao bi da se ujedini jer od njih zavisi formiranje španske vlade.

Katalonska republikanska levica (ERC), stranka regionalnog premijera Perea Aragonesa, u ponedeljak se pismom obratila stranci desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCAT), čiji je vođa bivši premijer u egzilu, Karles Puđdemon.

ERC u pismu predlaže zajedničko traženje referenduma o nezavisnosti Katalonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << amnestiju za osuđene učesnike zabranjenog referenduma iz 2017. te uvođenje katalonskog jezika u Evropski parlament kao jednog od službenih jezika.

To bi bili uslovi socijalističkom premijeru Pedru Sančezu da ostane na vlasti u Španiji još četiri godine.

Desni blok stranaka dobio je 172, a levi blok predvođen Sančezom 171 poslanika na parlamentarnim izborima u Španjolskoj održanim pre nedelju dana. Za sastavljanje španske vlade potrebno je 176 zastupnika u parlamentu s 350 mesta, što niti jedan blok ne može dostići.

Prevagu može doneti sedam poslanika Puđdemonove stranke JxCAT. Još sedam poslanika ima ERC, uključen u levi blok sklon Sančezu.

"U vrlo komplikovanom scenariju, kako bi se zaustavila španska desnicu, dobar deo katalonskog društva odlučio je da podrži poslušnost španskim strankama", naveo je ERC u pismu koje su u ponedeljak objavile katalonske novine Ara.

"Birališta su pokretu za nezavisnost dala novu priliku: četrnaest katalonskih poslanika koji se zalažu za nezavisnost neophodni su za upravljanje državom", dodato je u pismu kojeg uz katalonskog premijera Aragonesa potpisuje i Oriol Hunkeras. On je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog organiziranja referenduma s Puđdemonom pre nešto manje od šest godina.

Potpisnici ističu da Sančezova vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) nema drugu alternativu, nego da se osloni na podršku dveju katalonskih stranaka.

"Imamo snažnu polugu koju moramo iskoristiti zajedno, krenuti napred, graditi i zagovarati amnestiju i samoodređenje i bolji život građana", naveli su.

ERC i JxCAT prestali su sarađivati prošle godine jer se ne slažu oko načina postizanja nezavisnosti Katalonije, ali i oko drugih stvari unutar same Katalonije, industrijskog i turističkog motora Španije. Obe stranke, međutim, žele novi, dogovorni referendum o nezavisnosti.

Da bi organizovanje takvog referenduma mogao biti uslov Sančezu, dao je do znanja i Puđdemon u saopštenju poslatom prošu nedelju iz Belgije, gde živi od jeseni 2017.

"Odbrana Katalonije znači nastavak napredovanja u političkim pregovorima koji moraju omogućiti kraj represije i dati glas Kataloncima kako bi mogli slobodno i demokratski odlučiti o svojoj budućnosti na referendumu", poručio je ERC u pismu.

Sančezova stranka odgovorila je prošle nedelje da je spremna da razgovara s katalonskim strankama JxCAT i ERC, ali isključivo u "okviru španskog ustava". PSOE i španski Ustavni sud naveli su još ranije da takav referendum nije u skladu s ustavom.

PSOE je pre nedelju dana osvojio najviše glasova u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijona stanovnika na severoistoku, u sklopu španskih parlamentarnih izbora.

Pređašnje ankete ukazivale su da je tamošnje stanovništvo podeljeno po pitanju pune nezavisnosti.

Idući mesec prvo će španska Narodna stranka desnog centra, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova, pokušati u parlamentu da dobije dovoljno glasova za sastavljanje vlade u Španiji.

Ne uspe li, to će pokušati PSOE. Ne dobije li Španija do oktobra novu vladu, više od 37 miliona birača izaći će na nove izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.