Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika braća

Ima neke tugaljive sličnosti, neke bljutave komike, koja prerasta svaku ideju o zgražanju, između upravo započetog „Velikog Brata Slavnih" i skorašnje sesije republičke skupštine, na kojoj se glasalo o izboru njenog Predsednika.

Odurnost očekivane „prirodnosti" sa kojom se jedan od stanovnika „kuće", razgaćen, izuven i „raspištoljen", bahato razmeće svojim povelikim stomakom, nedvosmisleno pokazuje najmanje dva aspekta. Najpre u pitanju je odsustvo svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mere civilizovanog ponašanja koja bi komunikaciju u grupi zaštitila od samovolje bilo čije „pseudo-spontanosti". Sa druge strane, čini se da je na delu, uz pompeznu najavu da su u pitanju „slavni", zapravo renoviranje bezobzirnosti geačko-burazerske kulturne i komunikativne klime, za koju je karakteristično oglušivanje o svaki vid uljudnosti.

U drugačijem mizanscenu, ali očito uz iste pretpostavke, i uz direktan prenos, odigravala se skupštinska rasprava, čiji su učesnici pokazali neshvatljivo nepoštovanje ne samo institucije za koju su izabrani, već i čitave javnosti kojoj je pomenuti hepening bio namenjen. Neki od poslanika, zaneti magijom reflektora i zujanjem TV kamera, poput učesnika u zabavnom „realiti" serijalu, pucajući iz svih rasploživih oružja svog primitivizma, inscenirali su međusobni simbolički odstrel, kao u bilo kojoj igri na ispadanje. Pretvarajući nas, svoje naivne birače, u puku publiku, u beznačajne posmatrače njihove „raspištoljenosti", „spontanosti" i slobode da na javnoj sceni nastupaju „razgaćeni", tretirajući je kao svoj privatni brlog, učesnici ove političke porno priredbe, pokazali su samu prirodu sveopšte inverzije koja vlada Srbijom.

Kao što će „Veliki brat", za ukalkulisano majmunisanje, svoje učesnike nagraditi ne samo honorarom već i potencijalnim repozicioniranjem na medijskoj sceni, tako je i prisustvo kamera u Skupštini ne samo jedan od uzroka međusobnog napujdavanja poslanika, već izgleda i način njihovog unutarpartijskog odmeravanja, na politickoj sceni lišenoj svakog koncepta uzajamnog uvažavanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.