Velika akcija protiv narkotika u Albaniji

Izvor: Southeast European Times, 30.Mar.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika akcija protiv narkotika u Albaniji

Vlasti su razotkrile najveću zalihu kokaina do sada.

29/03/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane – 29.3.2011

Sud u Tirani za teška krivična dela u nedelju (26. mart) je naložio pritvor za biznismena Dimitera Harizaja, na osnovu optužbi za umešanost u međunarodno krijumčarenje narkotika. Hapšenje je usledilo posle zaplene 200 kg kokaina -- koji je pronađen u pošiljci palminog ulja.

Harizaj nije dao izjavu na sudu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Njegov advokat je rekao da je kupio samo palmino ulje i da nije znao ništa o sakrivenom kokainu.

Pošiljka, zaplenjena u Đirokastri 22. marta, najveća je količina prokrijumčarenog kokaina koju su pronašle albanske vlasti. Tužioci kažu da je policija reagovala na informacije koje je dobila od međunarodnih kolega.

Pripreme operacije presretanja narkotika obavljene su pod nadležnošću glavnog tužioca, što je omogućilo specijalne metode kontrolisane isporuke, na osnovu zahteva međunarodnih kolega", navodi se u saopštenju Glavnog tužilaštva. „Kokain je potekao iz Kolumbije i kretao se putanjom droge Kolumbija, Španija, Belgija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Albanija“.

Tri vladine agencije -- Glavno tužilaštvo, Tužilaštvo za teška krivična dela i Glavna policijska direkcija -- sarađuvali su u toj akciji, rekli su zvaničnici.

Teretni kamion koji je prevozio kokain imao je makedonske registarske tablice. Policija mu je, kako se izveštava, dozvolila da se kreće svojim putem i onda ga presrela na konačnoj destinaciji.

Albanski dnevnik Šćip citirao je istražitelje koji su rekli da su vlasti u Španiji bile upoznate sa pošiljkom kokaina, ali su zatražile od Albanije da ne preduzima korake dok ne bude poznata njena destinacija.

Procenjuje se da minimalna velikoprodajna vrednost zaplenjenog kokaina iznosi 15 miliona evra, a oko 50 miliona evra kada se distribuira u manjim količinama, piše list.

Albanska policija je oslobodila dvojicu vozača kamiona i vratili su se kući u Kumanovo, u Makedoniju. Oni su rekli policiji da nisu znali da je njihov kamion prevozio bilo šta osim deset tona palminog ulja, izvestio je skopski portal Žurnal.

Predstavnici belgijskih vlasti sada su došli u Albaniju i pomažu da se postave istražne osnove u ovom slučaju. Očekuju se nova hapšenja, saopštili su izvori.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.