Velika Britanija šalje nuklearnu podmornicu u Zaliv

Izvor: B92, 22.Jul.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija šalje nuklearnu podmornicu u Zaliv

Britanska kraljevska ratna mornarica pojačaće svoje prisustvo u Persijskom zalivu slanjem nuklearne podmornice i specijalaca, prenose britanski mediji.

Sa rastom napetosti u regionu, izvori Ekspresa navode da će pomornica klase Astute imati čisto odbrambenu ulogu, koristeći svoju sofisticiranu opremu za prikupljanje tajnih elektronskih obaveštajnih podataka za zaštitu britanskih i međunarodnih brodova.

U subotu Iran je je dodatno provocirao objavljujući snimke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iranskih snaga koje su se helikopterima spustile na tanker, što su ponovljene slike od pre dve nedelje kada su se britanski marinci spustili na Grejs 1, iranski tanker za koji se sumnja da je švercovao naftu u Siriju.

Jedna od najnovijih Velike Britanije, podmornica od 7.400 tona trebalo bi da "hvata" kretanja i govor i do 320 kilometara udaljene. Elekstronska oprema može da presretne i preuzme sve razgovore, sa ukrcanim specijalistima lingvisitima.

"Šaljemo brod, trebalo bi da je već krenuo ka regiji", rekao je izvor iz Kraljevske mornarice i dodao da je njegova uloga prikupljanje obavešatjnih podataka za podršku planiranih konvoja tankera. Astute klasa ima značajnu sposobnost elektronskog ratovanja i zapravo ni ne mora da bude u Zalivu da bi bila efikasna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SVET NA IVICI NOVOG RATA

Izvor: Mondo, 22.Jul.2019

Tenzija je sve veća na Bliskom istoku, nakon što je Iran zaplenio britanski naftni tanker, Britanska mornarica šalje nuklearnu podmornicu u Persijski zaliv...Foto: Tanjug/Morteza Akhoondi/Tasnim News Agency via AP iran..Britanski Ekspres prenosi da će podmornica imati odbrambenu ulogu, koristeći...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.