Velika Britanija napravila haos? Raspoređena vojska, podignuti avioni

Izvor: B92, 29.Dec.2023, 11:25

Velika Britanija napravila haos? Raspoređena vojska, podignuti avioni

Tenzije koje već sedmicama traju između Venecuele i Gvajane ušle su u novu fazu.

Do nove faze je došlo nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio raspoređivanje vojske u blizini granica, kako na kopnu, tako i na moru.

Nakon što je pre nekoliko sedmica organizovao referendum o pripajanju delova Gvajane, Maduro je sada otišao korak dalje, a za celu situaciju okrivio je Veliku Britaniju, koja je na ovo područje, poslala ratni brod, što je Maduro ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao provokaciju.

Tim povodom, Venecuela je rasporedila 5.600 vojnika u blizini granice te su saopštili kako su u toku vojne vežbe.

"Odbrambena vežba je odgovor na provokaciju i pretnju Velike Britanije protiv mira i suvereniteta naše zemlje. Ovo pretnja je neprihvatljiva za Venecuelu i bilo koju zemlju u regiji. Ne petljamo se ni sa kim, ali niko ne može nauditi Venecueli", poručio je Maduro.

Osim vojnika, Venecuela je rasporedila i tri okeanska patrolna broda, dva logistička transportna broda, tri višenamenska plovila i 23 aviona.

Između ostalog, Maduro je rekao kako je Venecuela spremna na dijalog i mirovnu diplomatiju.

"Verujemo u diplomatiju, u mir, ali niko nam ne sme pretiti. Mi ne prihvatamo pretnje Velike Britanije", rekao je prvi čovek Venecuele.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.