Velika Britanija će pomoći Makedoniji u borbi protiv organizovanog kriminala

Izvor: Southeast European Times, 09.Feb.2015, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija će pomoći Makedoniji u borbi protiv organizovanog kriminala

Britanski eksperti obučavaće makedonsku policiju i inspektore u borbi protiv organizovanog kriminala.

09/02/2015

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 9.2.2015.

Eksperti britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala pomoći će svojim makedonskim kolegama u izlaženju na kraj sa organizovanim kriminalom i uspostavljanju kapaciteta za operativnu analizu u vreme kada se svet i region suočavaju sa opasnošću od terorizma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Saradnja će omogućiti efikasniju saradnju policijskih službi uvođenjem niza promena na polju direktne akcije. Kroz ovaj projekat godinu dana će se sprovoditi bezbednosne reforme koje će omogućiti unapređivanje modela obaveštajnog rada.

Ovo partnerstvo otvara novu priliku makedonskoj policiji da sprovede još jedan paket kvalitetnih praksi kojima će se povećati njena operativna funkcionalnost, kaže Mitko Čavkov, direktor Javnog bezbednosnog biroa Makedonije.

„Namera ovog dela reforme je da se unapredi efektivnost Biroa za javnu bezbednost među raznim organizacionim jedinicama i da se unapredi saradnja sa drugim agencijama za sprovođenje zakona. To je proces razvoja strateškog koncepta za hvatanje u koštac sa organizovanim kriminalom u skladu sa standardima Evropske unije i sprovođenjem evropske politike na osnovu obaveštajnog rada“, rekao je Čavkov.

Organizovani kriminal utiče na ekonomiju, direktno podriva nacionalnu i regionalnu stabilnost i remeti proces integracije u evroatlantske strukture, kaže britanski ambasador u Makedoniji Čarls Geret.

„Kroz ovu obuku i podršku našim makedonskim partnerima vezanu za prenošenje iskustava i pomoć u izgradnji sposobnosti za pravljenje analize prikupljanjem informacija, oni mogu efektivno da se pridruže borbi protiv organizovanog kriminala“, kaže Geret.

Projekat će pružiti stručno usavršavanje, naročito policajcima koji rade na polju analize.

Obuka će pomoći makedonskim vlastima da se nose sa svim vidovima kriminala, rekao je Vasko Nikoloski, profesor terorizma i organizovanog kriminala na MIT Univerzitetu u Skoplju, u izjavi za SETimes.

„[Vlasti] će naučiti i usvojiti nove procedure i metode implementacije za izlaženje na kraj sa ovim svetskim problemima. Dobiće pozitivan savet o nečemu što se britanskim vlastima pokazalo kao dobar način za postupanje sa organizovanom kriminalom. To će omogućiti pozitivnu promenu u sistemu i sistematizaciju naših tela, čime će se značajno pojačati učinak i način delovanja i aktivnosti naših službi“, kaže Nikoloski.

Nikoloski kaže da je saradnja sa britanskim vlastima neophodna za malu zemlju poput Makedonije.

„Jedan od najvažnijih segmenata u izlaženju na kraj s organizovanim kriminalom i terorizmom je međunarodna saradnja. Od posebnog značaja su razmena iskustava i sprovođenje specijalne obuke za postupanje sa organizovanim kriminalom, kao i sticanje novih znanja pripadnika agencija za sprovođenje zakona u Makedoniji“, kaže Nikoloski.

On dodaje da će ovo unaprediti znanje i profesionalne percepcije policijskih operativaca, što će omogućiti još profesionalniji pristup poslu.

„Ovo je osnova saradnje koja nam može pomoći da se borimo protiv kriminalaca“, kaže Hedli Gil, regionalni direktor Nacionalne agencije Velike Britanije za borbu protiv kriminala.

Početkom novembra dve zemlje su potpisale memorandum o implementaciji britanskih metodologija i praksi na polju prikupljanja i analiziranja informacija.

Ivan Babanovski, bivši pripadnik obaveštajne službe i profesor Fakulteta bezbednosti u Skoplju, kaže da je saradnja važna.

„Stručnost koju će makedonska policija steći u borbi protiv velikih oblika korupcije, otkrivanja i sprečavanja bilo kakve vrste terorističke aktivnosti je važna. Policijske vlasti u Velikoj Britaniji imaju dugogodišnje iskustvo u borbi protiv organizovanog urbanog kriminala i političkih vidova kriminala“, rekao je Babanovski za SETimes.

On dodaje da je saradnja između dve policije važna u trenutku kada su obe zemlje suočene sa terorističkim pretnjama iz Iraka, Sirije i drugih zemalja.

„Terorističke strukture radikalnih islamista iz Avganistana, Iraka, Sirije, sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine pretnja su Balkanu i zemljama Evropske unije“, kaže Babanovski.

Koje još korake Makedonija može da preduzme da bi unapredila svoju borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.