Velika Britanija: Zlostavljanje dece dugo pet decenija

Izvor: B92, 31.Jul.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija: Zlostavljanje dece dugo pet decenija

Tokom pet decenija 350 dece je silovano i zlostavljano u domovima u Velikoj Britaniji.

Više stotina dece je bilo zlostavljano u domovima i hraniteljskim porodicama, saznanja su istrage koja je sprovedena u okrugu Notingemšir.

Vlasti u Notingemu i okrugu Notingemšir objavile su da je otkriveno da su deca doživela fizičko zlostavljanje i silovanje i da postoji preko 350 prijava od 1960. godine.

Nezavisna komisija ustanovila je seksualizovano ponašanje zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u socijalnim službama "tolerisano ili ignorisano".

U ovom izveštaju stoji da je ovo najveći broj prijava za seksualno zlostavljanje u jednoj istrazi i da se očekuje da broj slučajeva zlostavljanja bude veći.

Veliki broj štićenika domova i dece u hraniteljskim porodicama bili su žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja, voajerizma u poslednjih pet decenija u okrugu Notingemšir.

Primeri zlostavljanja obuhvataju i silovanje i napade, koje su nad decom sprovodili vaspitači i staratelji.

Jedna devojčica je bila zlostavljana u hraniteljskoj porodici, a kada je smeštena u dom za nezbrinutu decu, zlostavljač ju je redovno posećivao.

Istraga je otkrila da su u jednom domu početkom devedesetih "sva deca koja su na tom mestu provela duže od 12 meseci zlostavljana".

Šesnaest zaposlenih u domovima za nezbrinutu decu osuđeno je za seksualno zlostavljanje u period od 1970. do 2019, kao i deset hranitelja koji su seksualno zlostavljali decu koja su im bila poverena na staranje.

Uprava u Bičvud domu je "namerno ignorisala probleme dece koja su bila pod njihovom zaštitom", objaljeno je u izveštaju, a samo su dva disciplinska postupka pokrenuta povodom optužbi za seksualno zlostavljanje i "oba su bila sprovedena na neadekvatan način".

Čak i kada je utvrđeno za neke od zaposlenih da su zlostavljali decu, oni bi i dalje ostajali na svojim položajima i ponovili bi to krivično delo.

Takođe je otkriveno da vlasti u gradu i okrugu nisu učinile dovoljno da bi sprečili zlostavljanje, iako su postojali već nekoliko decenija postojali dokazi, saopštili su istražitelji.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Velika Britanija: Zlostavljanje dece dugo pet decenija

Izvor: Radio 021, 31.Jul.2019

Tokom pet decenija 350 dece je silovano i zlostavljano u domovima u Velikoj Britaniji...BBCDeca u domu Bičvud, prikazana u BBC dokumentarcu, rekla su da je nasilje bilo svakodnevna pojava..Više stotina dece je bilo zlostavljano u domovima i hraniteljskim porodicama, saznanja su istrage koja je sprovedena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.