Velika Britanija: Kurti nije poslao

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 11:07

Velika Britanija: Kurti nije poslao

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila da Kurti nije poslao zemljama Kvinte svoj plan za smirivanje situacije na severu KiM.

Međutim, o tome jeste razgovarano tokom sastanka u utorak.

Iz ambasade su za Radio Slobodu Evropu naglasili da je stav Londona da treba da se preduzmu prvi koraci za hitnu deeskalaciju situacije.

Komentarišući plan koji je predstavio kosovski premijer Aljbin Kurti za smirivanje situacije, iz ambasade su ocenili da je jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su novi lokalni izbori, na kojima bi učestvovali i Srbi sa KiM, moguće rešenje.

"Međutim, stav Velike Britanije i dalje je da treba preduzeti prve korake za hitnu deeskalaciju situacije, posebno da se specijalne policijske jedinice uklone iz zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i da gradonačelnici ovih opština nastave da rade svoj posao sa alternativnih lokacija", poručili su iz britanske ambasade.

Kurti je ranije rekao da je medjunarodnim predstavnicima predao svoj predlog od pet tačaka za smanjene napetosti na severu Kosova i Metohije, koji, između ostalog, podrazumeva raspisivanje vanrednih izbora na severu KiM, povratak dijalogu i održavanje sastanka na visokom nivou ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.