Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Albanija

Jedan pametan čovek u vreme raspada Jugoslavije upozorio je da nijedna od novostvorenih država nikada, nikome i ni u čemu neće biti tako respektabilan partner kao što je to bila prethodna velika država. Nacionalne elite su, međutim, odlučile da je umesto komplikovane policentrične zajednice bolje stvoriti manje, homogene države. Tako je politička geografija Balkana na prelazu dva veka potpuno prekomponovana. Mnogi su ostvarili svoje političke ciljeve i sada žive u samostalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnim državama, ali novostvorene države imaju drugačiju težinu i značaj u regionu. Tako je za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru Albanija danas kudikamo veći i moćniji sused nego što je bila u vreme velike Jugoslavije. To znači da interesi Albanije, pa i oni na uštrb susednih zemalja, dobijaju na specifičnoj težini.

Nikako drugačije nego kao izraz narasle moći u odnosu na usitnjene susede, ne može se protumačiti provokativna izjava savetnika albanskog premijera da čak pet balkanskih država u kojima žive Albanci "nisu prirodne tvorevine". Uz napomenu da je reč samo o izjavi jedne, makar i visokopozicionirane ličnosti, a ne o zvaničnom političkom stavu - ovaj signal iz Tirane ne nagoveštava ništa dobro u regionu. Albanski problem je dramatično otvoren u Srbiji, nešto blaži u Makedoniji; nagoveštava li to Tirana da će biti otvoren i u Crnoj Gori, Grčkoj... Ima li još "neprirodnih" država koje nisu po meri Albanaca?

Ovakve priče i koncepcije su potpuno suprotne onom što je danas evropski politički mejnstrim. Promene granica i težnje ka etničkom zaokruživanju teritorija su, svuda i uvek, vodile u sukobe i regresiju. Očigledno, među albanskim nacionalnim ideolozima ima onih koji procenjuje da se posle tragičnih sukoba i razlaza među njihovim slovenskim susedima, ovaj anahroni cilj može ostvariti. O ceni nacionalni ideolozi obično ne razmišljaju.

Eventualnim antievropskim aspiracijama Tirane da popravlja "neprirodne" državne tvorevine na Balkanu, njeni susedi se najefikasnije mogu odupreti tako što će svoje kuće učiniti evropskim. To posebno važi za Srbiju, koja i dalje vrlo neodlučno korača ka evroatlantskim integracijama. Dok bude pod sumnjom da i sama snuje regionalne imperijalne snove i da se nije trajno odrekla Miloševićeve ratne politike, Srbija ne može računati da će njena nacionalna "istina", to jest njeni interesi, odneti prevagu nad, recimo, albanskom "istinom", tj. albanskim interesima u regionu. Iskustava da se izvedu ovakvi zaključci bilo je proteklih petnaestak godina više nego dovoljno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.