Vekić: Srbija ima dovoljno lekara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2020, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekić: Srbija ima dovoljno lekara

Srbija u ovom trenutku nema problema sa brojem lekara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić na promociji Evropskog trening centra za vaskularnu estetiku u Beogradu.

Vekić je istakao da je prema podacima iz 2018. godine, između 750-900 lekara tražilo da im se overi licenca, što govori da su nameravali da idu u inostranstvo, ili da rade ili da se usavršavaju.

On je dodao da su proteklih godina prisutne migracije zdravstvenog osoblja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa juga i istoka Evrope na zapad i da su procene da godišnje iz Srbije ode u inostranstvo između 500-600 lekara.

Vekić je ponovio da Srbija ima dovoljan broj lekara, jer na birou za zapošljavanje ima oko 2.500 mladih lekara, kao i jedan broj medicinskih sestara.

Prema njegovim rečima, država je poslednjih godina uložila oko 10 milijardi dinara u modernizaciju zdravstva, i da su bolji uslovi za rad i veće plate preduslov za ostanak zdravstvenih radnika u Srbiji.

On je naglasio da je samo prošle godine u Srbiji zaposleno 6.300 zdravstvenih radnika i dodao da se radi na smanjenju broja nezdravstvenog osoblja u zdravstvenim ustanovama na nivo koji je manji od 20 odsto ukupnog osoblja, kroz različite oblike "autsors" angažovanja za pojedine poslove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Državni sekretar tvrdi: Srbija ima dovoljno lekara

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2020, 15:50

Srbija u ovom trenutku nema problema sa brojem lekara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić...Vekić je naveo da je, prema podacima iz 2018. godine, između 750 i 900 lekara tražilo da im se overi licenca, što govori da su nameravali da idu u inostranstvo, da rade ili...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.