Vekarić: Uvodi se tužilačka istraga

Izvor: B92, 09.Jan.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Uvodi se tužilačka istraga

Beograd -- Tužioci za ratne zločine i organizovani kriminal biće od ponedeljka zaduženi za pronalaženje dokaza, svedoka i druge radnje koje su radile sudije i policija.

Iz Advokatske komore Srbije poručuju da se uspori sa novinama, jer tužioci nisu dovoljno obučeni za nove obaveze. Međutim, tužioci tvrde da će se na taj način skratiti trajanje suđenja i povećati efikasnost procesa.

"Specifično je što tužilac prikuplja dokaze, on je odgovoran i stoji iza optužnice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ranije je bio uklješten između policje i istražnog sudije, dakle on je podizao optužnicu, gde je jedan, odnosno drugi prikupljao dokaze, svako na svoj način. Sad je on odgovoran i za jedno i za drugo”, kaže za B92 Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Tužilaštvo će imati i dodatne obaveze u vidu "posebnih dokaznih radnji": tajni nadzor komuniakcije, tajno praćenje i snimanje računarsko pretraživanje podataka, prikriveni islednik...

Istražne sudije sada postaju i sudije za prethodni postupak i one se bave zaštitom slobode i prava okrivljenih, odlučuju o pritvoru i slično. Deo njih verovatno će preći u Tužilaštvo. Sami tužioci su već spremni da preuzmu nove obaveze.

Na kritike da tužilaštvo i okrivljeni nisu u ravnopravnom položaju, jer iza tužilaštva stoji cela dražvna logistika, Vekarić kaže da to nije tačno i da su okrivljeni sada zaštićeniji.

"Odbrana ima okrivljenog on je najbolji resurs, za bilo šta što se može prikupiti, njemu trebaju podaci koji ga oslobađaju određene krivične odgovornosti”, objašnjava Vekarić.

U Advokatskoj komori Srbije kažu da je predviđeni sistem dobar za zemlje sa razvijenom demokratijom. Međutim, iskustva iz regiona, u kome su skoro svi prešli na nov sistem istrage, pokazala su da je bilo katastrofalnih posledica po vršenje pravde, kaže predsednik komore Dragoljb Đorđević.

Zbog toga, kaže on, novine moraju da uvode stručni i obučeni ljudi. Đorđević kaže da iz razgovora sa brojnih zamenicima tužilaca shvata da to nije tako.

"Kad sam s njima razgovarao da mi kažu na primer šta smatraju direktnim ili unakrsnim ispitivanjem, to je predmet koji se izučava dve godine na fakultetu, dobio sam očekivane odgovore, koji znače mi ne znamo ništa o tome. Tako da to ne može biti dobar početak”, kaže Đorđević.

Tužilačka istraga karakteristična je za države sa anglosaksonskim pravnim sistemom, ali postaje sve dominantnija u svetu. Kod nas će u potpunosti zaživeti za tačno godinu dana, nakon što se na primeru ratnih zločina i organizovanig kriminala isprave sve moguće greške.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.