Vekarić: Orić je trebalo da bude uhapšen u Srbiji

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Orić je trebalo da bude uhapšen u Srbiji

BEOGRAD – Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da je bivši bošnjački komandant Naser Orić dolazio u Srbiju i da je bilo planirano da se on uhapsi u zemlji, ali da se to nije dogodilo zato što su procurele informacije.

Vekarić je za RTS objasnio da je pravno neizvodljivo da Orić bude isporučen Srbiji, zato što „jedna zemlja drugoj ne isporučuju osumnjičene za ratne zločine”, već da je bilo planirano da se on uhapsi tokom jedne od svojih poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbiji.

„Orić je imao komunikaciju i poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebalo bude dostupan našim pravosudnim organima. I to je bilo u nekoj predfazi, pre raspisivanja crvene poternice za njim i to je izašlo u javnost, što je izazvalo veliku štetu predmetu”, rekao je Vekarić.

Dodao je da je na osnovu sporazuma koje su potpisale Srbija i Bosna i Hercegovina, moguće da se ustupe „novi i jaki dokazi” bosanskoj strani, ali je naglasio da je sporazum dobrovoljan i da je neizvesno da li će postupci biti sprovedeni.

Orić je u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima u Podrinju tokom 1992. godine, a međunarodna poternica za njim je raspisana 4. februara.

Vekarić je naveo i da Tužilaštvo nije obavešteno i da nema informacije o hapšenju i pritvoru Olivera Ivanovića, zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu.

„To je za nas vrlo iznenađujuće, mi ni u tragu nismo imali Ivanovića ni u jednom predmetu, negde bi se čuo, bio bi pomenut na ovaj ili onaj način”, rekao je Vekarić.

On je potvrdio informacije da je Tužilaštvo došlo do novih saznaja i o zločinu u Štrpcima, odnosno da su u otmici i ubistvu 19 civila učestvovala i tri policajca.

„Oni koji su trebali da štite putnike od drumskih razbojnika - pomogli da da ta otmicu izvrši. Putnici su legitimisani kako bi se videlo ime i prezime, voz nije zaustavljen, nisu saslušani svedoci zločina, zaista niz propusta za koje neko mora da odgovara,” ocenio je Vekarić.

Zločin se dogodio 1993. godine na liniji Beograd-Bar, i za taj zločin se terete pripadnici paravojne formacije „Osvetnici” kojima je komandovao Sreten Lukić kome je u Hagu osuđen za ratne zločine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Beta

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Oriću dojavljeno da se skloni?

Izvor: Danas, 05.Feb.2014

Nekadašnji bošnjački ratni komandant Naser Orić imao je privatne i poslovne kontakte u Srbiji i zato je često boravio na njenoj teritoriji dok nije saznao preko svojih izvora da je protiv njega pokrenuta istraga, kažu za Danas izvori u bezbednosnim krugovima povodom izjave zamenika tužioca Bruna...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.