Vejvoda: Trampova politika prema Balkanu – kontinuitet

Izvor: RTS, 12.Nov.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejvoda: Trampova politika prema Balkanu – kontinuitet

Velika je nepoznanica kakva će biti politika 45. predsednika SAD, posebno kada je reč o budućoj spoljnoj politici, ali što se Balkana tiče tu je nepoznanica najmanja – treba da očekujemo kontinuitet, rekao je potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda.
"Mi smo i suviše mali region, a kamoli pojedinačne zemlje da bi to bilo u fokusu novog predsednika", kaže Vejvoda za Radio Slobodna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropa.

Smatra da treba da očekujemo kontinuitet politike, odnosno dalje evroatlanske integracije, pre svega u Evropsku uniju i da će EU i dalje imati vodeću ulogu kada je reč o našem regionu.
Ističe da naš region jeste deo evropskog kontinuiteta u užem smislu te reči, kao i da je ključno da sve zemlje nastave da budu usredsređene na dalje demokratske, privredne i strukturne reforme.
"Videćemo onda kakva će pre svega biti politika prema Evropi i spoljna i bezbednosna. To je sada teško reći", dodao je Vejvoda.
U samoj Americi Vejvoda ističe "veliku podeljenost koja je svima postala jasna još tokom izborne kampanje" i navodi da će Tramp, prema ocenama stručnjaka, morati da radi na povezivanju dve polovine američkog društva.
Naglasio je i da je Tramp u kampanji velika obećanja dao onima koje je sam nazivao "zaboravljenima u društvu", onima koji su izgubili poslove tokom dve decenije u kojima su se industrije zatvarale i selile u Aziju, Kinu, Latinsku Ameriku.
"To su ti birači koji su u njemu videli spasonosno rešenje za svoje ekonomske i socijalne probleme, odnosno za neizvesnost koju doživaljavaju u situaciji kada ne znaju da li će ponovo biti veće zaposlenosti za njih", smatra Vejvoda.
Upitan da li se može očekivati promena po pitanju spoljne politike, Vejvoda kaže da je tu najveća nepoznanica, s obzirom na stavove koje je Tramp imao, na primer, oko NATO ili oko Kine, posebno oko trgovinskih odnosa sa Kinom gde je govorio o nametanju novih nameta na tu trgovinu.
"Sigurno je da predizborna retorika nije isto što i kada kandidat, odnosno budući predsednik, sedne u Ovalnu kancelariju Bele kuće i očekuju se nekakve izjave narednih dana. Međutim, njegov tim i on sam se usredsređuju pre svega na unutrašnju politiku, te ćemo morati da sačekamo neko vreme", zaključio je Vejvoda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vejvoda: Trampova politika prema Balkanu - kontinuitet

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Nov.2016

Velika je nepoznanica kakva će biti politika 45. predsednika SAD, posebno kada je reč o budućoj spoljnoj politici, ali što se Balkana tiče tu je nepoznanica i najmanja - treba da očekujemo kontinuitet, rekao je danas potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda..."Mi smo i suviše mali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.