Vehabije puštene na slobodu

Izvor: Blic, 27.Feb.2010, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabije puštene na slobodu

Sarajevo - Sud BiH pustio je iz pritvora sedmoricu vehabija uhapšenih u policijskoj akciji „Svjetlost“, koja je početkom februara izvedena u Gornjoj Maoči, saopšteno je juče.

Iz pritvora su pušteni Nusret Imamović, Safet Barčić, Edis Bosnić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić i Mersed Čekić, koji su, između ostalog, osumnjičeni za ugrožavanje teritorijalne celovitosti BiH, te izazivanje rasne i verske mržnje. Protiv svih osumnjičenih određene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su mere zabrane koje podrazumevaju zabranu napuštanja mesta boravka, kontaktiranje sa ostalim osumnjičenima, ili razgovor o predmetu bilo s kim, izuzev sa advokatima, međusobnu komunikaciju, kao i zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima. Iz državnog suda juče je saopšteno da se dalja istraga nastavlja, a da će izrečene mere trajati dok za njima postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude.

- Osumnjičeni će biti kontrolisani svaka dva meseca, a u slučaju kršenja izrečenih mera biće im ponovo određen pritvor - naveli su u Sudu BiH.

Takođe, osumnjičeni su dužni da predaju pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu i bilo koju drugu ličnu ispravu izdatu na njihovo ime, koju su izdale institucija BiH ili bilo koje druge države, Vlade i organa vlasti, kao i sve putne isprave koje poseduju.

Podsetimo, u policijskoj akciji „Svjetlost", od 2. februara ove godine učestvovalo je više od 600 policajaca iz cele BiH. Tada je u mestu Donja Maoča, gde su naseljeni pripadnici radikalnog islamskog pokreta, poznati kao vehabije uhapšeno sedam osoba i jedan hrvatski državljanin, koji je u međuvremenu isporučen u svoju zemlju. Uhapšeni se terete za organizovani kriminala, napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne celovitosti, izazivanje rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.