Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večni Pazolini

Večni Pazolini

UŽICE - Iako je Pjer Paolo Pazolini pozorišni koma 'Pilad' napisao šezdesetih godina, on je aktuelan i danas jer govori i o ovom vremenu, navodi italijanski reditelj Andrea Pačota. Posle sinoćne premijere Pazolinijevog komada u užičkom Narodnom pozorištu, publici je ostavljeno da upoređuje političke likove i politička ciklična dešavanja od antike do danas.

- To je neizbežno jer je tema ovog antičkog komada - neprestana smena režima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u istorijskom cikličnom krugu - naveo je italijanski reditelj Andrea Pačoto, koji je režirao ovaj Pazolinijev komad.

Na pitanje kako se Pazolinijev 'Pilad' našao na užičkoj sceni, Pačoto je odgovorio da se na to odlučio posle poziva iz Užica da u Narodnom pozorištu režira jednog savremenog italijanskog pisca.

- Predložio sam ovog autora jer je u pitanju poseban i značajan pisac i dramaturg. Pazolini je bio kontroverzni umetnik, što se vezuje za njegovu homseksualnost - rekao je Pačoto.

Ovaj reditelj je dolazio u Beograd pozorišnim poslom, ali na Bitefu nije pogledao nijednu predstavu. Nastupao je sa trupom 'La mama' koja je izvela dve predstave na Kalemegdanu. U Srbiju je zatim dolazio više puta posle 2000. godine.

- Pozorište je važno za vašu kulturu i čini mi se da ono zauzima važno mesto u društvu. Glumci sa kojima sam radio veoma su profesionalni. Jaki su i kao ličnosti i kao glumački kapaciteti - kaže gost iz Italije.

Gospodin Pačoto još nema planove za režiju nove predstave u Užicu, ili drugde u Srbiji, ali naglašava da je dobro što užički teatar pokušava da napravi pozorište koje će pratiti evropske trendove. Spreman je da u tome pomogne u svakom trenutku. Tim pre što mu se naša sredina dopada i što se u Užicu oseća kao u svome Spaletu, koji je takođe okružen brdima. Vladimir Lojanica

Održan Sajam zapošljavanja Džaba diploma

Blizu 2.000 nezaposlenih osoba pokušalo je juče na Sajmu zapošljavanja u hali 'Čair' da pronađe radno mesto. Na sajmu koji je bio specijalizovan za građevince, električare i druge tehničke struke, 19 firmi tražilo je najmanje 150 radnika.

Građevinski inženjer Milan Jeftović juče je u 'Čair' došao je sa ženom Natašom. Želeli su da nađu posao u struci, on u građevinskoj, a Nataša kao tehničar u mašinskoj. - Strašno je što sam konkurisao na dva mesta za zavarivača, a imam fakultet. No, možda će mi se posrećiti jer 'Transkop' traži dva građevinska tehničara. Nataša je konkurisala na nekoliko mesta, a nade polaže u 'Ineks Moravu', preduzeće koje se bavi prodajom uglja jer već ima iskustva u trgovini - napominje Milan.

Mirjana Jeftić-Petković, direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je organizator ovog sajma, ističe je na protekle dve ovakve manifestacije posao našlo 300 osoba.

- Ovde nema rođačkih veza i protekcije jer firme biraju najkvalifikovanije za posao. Dobro je da su svi zainteresovani dali svoje biografije firmama koje prave baze podataka, pa postoji mogućnost da budu pozvani u drugom krugu traženja radnika - Petkovićeva.

Marijana Nešić i Jelena Cakić završile su Tehnološki fakultet i predale svoje CV-je firmi koja je tražila radnike za izradu predmeta od PVC materijala.

- Ne nadamo se da ćemo dobiti posao jer nemamo radno iskustvo koje se, kako vidimo, traži u svim firmama - kažu ove dve devojke.

Pažnju na sajmu privukla je firma 'Centarunija' iz Beograda koja je tražila radnike, starije od 50 godina. Miloš Ristić, direktor marketinga u ovoj firmi, kaže da su se odlučili za nezaposlene ove starosne dobi jer starije osobe traže bilo koji posao.

- U pitanju su ljudi koji izdržavaju porodice i oni ne biraju radne zadatke. Potrudićemo se da zaposlimo najsposobnije, a do sada smo primili oko 50 radnih biografija - kaže Ristić. M. Smiljković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.