Veći udeo platnih kartica - veći BDP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći udeo platnih kartica - veći BDP

Povećanje udela platnih kartica u platnom prometu u Srbiji od samo jedan posto generisalo bi 230 miliona dolara dodatne potrošnje i doprinelo bi stvaranju novih radnih mesta, tvrdi Fadi Mukadem, potpredsednik kompanije Visa i finansijski direktor za region Centralne Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

"To znači da bi kompanije koje imaju robu i usluge morale da proizvode više, a više bi i prodavale, što bi stvorilo dodatna radna mesta", rekao je Mukadem u intervjuu za Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Elektronska plaćanja u 70 velikih gradova širom sveta, u periodu od 2012. do 2015. godine, doprinela su tome da se generiše dodatni prihod od 296 milijardi dolara, jer je, objašnjava, potrošačima omogućen pristup finansijskim resursima i povećan je iznos novca sa kojim ljudi mogu raspolagati i tako generisati veću potrošnju.

Elektronska plaćanja će u narednim decenijama biti kamen temeljac ekonomskog rasta, a industrija plaćanja je sada u prilici da otključa novi potencijal digitalne ere, dodaje on.

"Danas imamo pet milijardi konektovanih uređaja širom sveta, ali do 2020. godine imaćemo 50 milijardi konektovanih uređaja. Internet stvari će biti industrija sa vrednošću od 7.000 milijardi dolara", poručio je on.

Digitalna plaćanja će, kako je ocenio, otvoriti pristup digitalnoj ekonomiji, a bez takvih plaćanja će, kako smatra, u budućnosti biti jako teško finalizovati neku transakciju - od kupovine do plaćanja.

Veće korišćenje kartica bi, kako ističe, vladama omogućilo da suze prostor za sivu ekonomiju i donelo bi veće prihode sa poreske strane.

Kada je reč o rizicima, u kompaniji Visa se, kako je rekao, vodi računa o pružanju maksimalne bezbednosti.

"To je konstantan napor i investicija da učinimo mrežu veoma sigurnom od sajber napada", izjavio je Mukadem.

On je u Beogradu, inače, učestvovao na 17. Ekonomskom samitu Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Republike Srbije i Privredne komore Srbije, Saveta stranih investitora i u partnerstvu sa kompanijom VISA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.