Veći porez na imovinu

Izvor: RTS, 20.Nov.2009, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći porez na imovinu

Važeći poreski sistem u Srbiji je neodrživ, slažu se i predstavnici Vlade i stručnjaci, koji savetuju da država smanji porez na rad, a poveća na imovinu, i tako pošalje signal da je zapošljavati jeftino a posedovati, skupo.

Tokom pregovora sa MMF-om, Vlada se opredelila da manjak u državnoj kasi ne pokriva povećanjem poreza, ali to ne isključuje manje promene poreza i proširenje poreske osnovice. Stručnjaci savetuju da država smanji porez na rad a poveća na imovinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i tako pošalje signal da je zapošljavati jeftino a posedovati, skupo.

Srbija je poreski raj za bogataše, što više zarađujete plaćate manji porez, dok je porez na imovinu zanemarljivo nizak, kaže konsultatnt za investicije Saša Radulović koji se zalaže za uvođenje progresivnog poreza. Time bi oni koji više zarađuju i državi davali više, a oni koji od zarade mogu da podmire samo osnovne potrebe, porez uopšte ne bi plaćali.

"Ako neko zaradi 200 evra noseći cement sve bi zadržao. Kako prihodi rastu, na razliku između neoporezovanog dela koji bi kod nas mogao da iznosi 100-150 evra mesečno, ušla bi prva poreska stopa od 20 odsto, nakon 4-5 prosečnih plata nova poreska stopa, tako bi postigli pravilno oprorezivanje", objasnio je nezavisni konsultant Saša Radulović.

"Nije loša ideja. Mora se biti oprezan u primeni. Srednji sloj tek što se formirao. Nema stabilne demokratije bez srednje klase", kaže ekonomista Dejan Erić.

Sada se 12 odsto bruto plate izdvaja za porez na dohodak, 22 odsto za PIO, 12,3 odsto za zdravstveni fond i još 1,5 odsto čini doprinos za nezaposlene. To znači da poslodavac za, u proseku isplaćenih 330 evra radniku, državi uplaćuje još 185 evra.

Oni sa većim zaradama doprinose ne plaćaju na iznose koji prelaze 5 prosečnih plata, samo porez na dohodak i godišnji porez na prihod građana, od 10 do 15 odsto.

Za promenu poreskog sistema je i ministarka Diana Dragutinović koja tvrdi da bi uvođenjem progresivnog poreza čak 70 odsto građana plaćalo manji porez, ali bi pet odsto najbogatijih moralo da izdvaja znatno više.

"Refoma poreskog sistema će učiniti poreski sitem što jednostavniji, to znači promene ali ne nužno rast stopa. Sada se radi na porezu na imovinu koji će biti bolji i pravičniji jer će bogati podneti veći teret", rekla je Dragutinović.

Ministarka novi zakon o porezu na imovinu najavljuje za januar. On bi trebalo da bude utvrđen na osnovu tržišne vrednosti nekretnine i da prekine dosadašnju praksu da se po osnovu nekih oslobađanja poput amortizacije za najluksuznije objekte plaća minimalni porez.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.