Veći kreditni rejting povećava direktne strane investicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći kreditni rejting povećava direktne strane investicije

To što je jedna od najvećih svetskih rejting agencija "Fič" povećala kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB+", po oceni predsednika udruženja ekonomista Srbije Aleksandara Vlahovića je rezultat uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije u proteklih nekoliko godina, i to povećanje će uticati na rast ukupnih stranih direktnih investicija.

"Bilo je sasvim očekivano da će agencija 'Fič', nakon agencije 'Mudis' povećati kreditni rejting Srbije. To je, pre svega, posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije u proteklih nekoliko godina i činjenice da je makroekonomska stabilnost sačuvana, da je budžet u ravnoteži, da je inflacija na predviđenom nivou, tačnije na donjoj granici koridora, da javni dug nastavlja da pada...", rekao je Vlahović za Tanjug.

Po svemu sudeći, istakao je, projekcija rasta BDP-a biće ostvarena u ovoj godini.

Vlahović ocenjuje da povećanje kreditnog rejtinga Srbije pozitivno utiče pre svega na rast ukupnih stranih direktnih investicija i dodao da se očekuje se će u ovoj godini te investicije biti na nivou od 8,5 odsto, što je više u odnosu na prošlu godinu.

Istakao je da će to svakako doprineti ukupnom povećanju nivoa investicija, ali i dodao da je ukupan nivo investicija i dalje nedovoljan za ambicioznije stope rasta od pet odsto i više.

Naveo je da je Srbija još uvek dva koraka daleko od pravog investicionog rejtinga, ali i izrazio nadu da će, ukoliko se dobri makroekonomski rezultati nastave, naša zemlja u narednih nekoliko godina dohvatiti taj investicioni rejting koji danas imaju Bugarska, Rumunija i gotove sve druge zemlje Evropske unije, izuzev Hrvatske.

"Neophodno je raditi na povećanju učešća procentualnog udela domaćih privatnih investicija, a tu već govorimo i o restrukturiranju i delimičnoj privatizaciji javnih preduzeća i daljem unapređenju poslovnog ambijenta", dodao je Vlahović.

Rejting agencija "Fič" povećala je kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB+" sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, a prema oceni te agencije, odluka je doneta na osnovu stabilne ekonomske politike, usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.