Veći broj Novosađana

Izvor: RTS, 31.Okt.2011, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći broj Novosađana

Broj popisanih osoba u Novom Sadu 12 odsto je veći, ali nije posledica rasta nataliteta. Priraštaj odavno nije u plusu, pa se rast broja popisanih uglavnom tumači ekonomskim razlozima, zbog kojih privlači stanovnike manjih mesta i sela Vojvodine.

U odnosu na prethodni popis, Novi Sad, jedini u Vojvodini, beleži povećan broj popisanih lica i to za oko 12 odsto. Veći broj popisanih, međutim, nije posledica rasta nataliteta, uprkos podsticajnim merama Grada.

Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grad pokrajine najviše privlači stanovnike manjih mesta i sela Vojvodine, ali i građane centralne Srbije i zemalja regiona.

Pojedini stanovnici kažu da im Novi Sad daje više mogućnosti da se ostvare, a mnogi koji su ovde došli na studije nakon studija žele da nađu posao u tom gradu.

Prirodni priraštaj u Vojvodini negativne vrednosti beleži od 1989. godine, a u centralnoj Srbiji tri godine kasnije. Prošle godine, u našoj zemlji, u svakom četvrtom naselju nije rođeno nijedno dete.

Zvonimir Pavlović iz Republičkog zavoda za statistiku kaže da jedino Novi Sad u Vojvodini beleži rast broja popisanih osoba. "Sve opštine beleže pad, čak neke opštine imaju 20 odsto manje popisanih lica", ističe Pavlović.

Koliko je, zapravo, Novosađana, preciznije će se znati sredinom novembra, dok, prema procenama gradskih vlasti, taj broj dostiže i 400.000.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da je broj stanovnika u tom gradu dupliran u poslednjih 15-20 godina i da tamo gde je bio jedan potrošač energije sada ima 50-100 potrošača.

"Grad se nije planski razvijao. To je ogroman pritisak na infrastrukturu, mi smo samo u prethodne tri godine morali da napravimo dva potpuno nova bulevara koji treba da rasterete saobraćaj", ističe Pavličić.

Priraštaj odavno nije u plusu, pa se rast broja popisanih uglavnom tumači ekonomskim razlozima. Goran Nikolić iz Centra za novu politiku kaže da Novi Sad ima prednost što je od 1945. godine glavni grad Pokrajine.

"Samim tim je imao velike šanse da se razvije u jedan grad koji ima ozbiljnu infrastrukturu, a tu mislim i na visoko obrazovanje, na zdravstvo i na mogućnost zapošljavanja u administrativnim jedinicama.

Ukupan broj popisanih osoba u Vojvodini sedam odsto je manji u odnosu na popis iz 2002. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.