Izvor: B92, 10.Nov.2010, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće plate poslanicima u 2011.

Beograd -- "Večernje novosti" pišu da će Skupština sledeće godine dva puta podići plate, pa će najmanja zarada poslanika, bez dnevnica i dodataka, iznositi 111.200 dinara.

Primanja poslanika biće najverovatnije povećana za šest hiljada dinara.

Prema memorandumu Ministarstva finansija, u aprilu sledeće godine ih čeka rast od 3,5 odsto, a u oktobru još 2,4 odsto. To znači da će plata umesto 75.000 biti 79.488 dinara. Paušal će sa 30.354 dinara skočiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 31.795 dinara.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović kaže za ”Novosti” da poslanici imaju pravo na povećanje, o kom se, inače, sami izjašnjavaju: "Da li će to pravo iskoristiti ostaje da se vidi. Oni će doneti odluku o tome. Ali, treba da se kaže da šest godina imaju iste plate".

Prema trenutnom raspoloženju, nema dileme da će pritisnuti taster "za".

"Poslanici treba da prate sudbinu svih zaposlenih u državnoj upravi i ne vidim nijedan razlog da odmrzavanje plata ne zakači poslanike i one koji rade u stručnim službama parlamenta", kaže za Željko Ivanji iz G17 plus.

"To što plate miruju skoro šest godina govori u prilog tezi da ih treba uskladiti sa inflacijom i kursom dinara u odnosu na vreme od kada nisu menjane. Ukoliko dođe do povećanja plata drugih imenovanih i postavljenih lica onda možemo razmatrati i rast poslaničkih", smatra šef socijalista u parlamentu Branko Ružić.

Za naprednjake, tvrdi Jorgovanka Tabaković, povećanje plata uopšte ne treba da bude tema za državu.

"Ova vlada je formirana na obećanju o rastu penzija iz izvora kojih nema. Kada se stvore uslovi za nova radna mesta, puniće se fondovi i moći će da se priča o povećanju budžetskih plata", kaže ona.

Inače, u budžetu za 2010. godinu za primanja poslanika je predviđeno 305,5 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.