Veće plate inspektorima

Izvor: Večernje novosti, 01.Jun.2019, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće plate inspektorima

Radni odnos za hiljadu ljudi i bolji status zaposlenima u republičkoj inspekciji. Umesto dosadašnjih 48.000, u proseku, mesečno će primati 62.000 dinara HILjADU novih inspektora biće uskoro zaposleno u 43 republičke inspekcije, a njihove i zarade postojećih inspektora biće uvećane u proseku za 14.000 dinara, odnosno umesto dosadašnjih 48.000 primaće 62.000 dinara, najavljuju iz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Dragan Pušara iz MDULS-a radi na tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da se oni izuzmu iz ograničenja o razvrstavanju državnih službenika, što treba da dovede do unapređenja u zvanje samostalnog savetnika gotovo svih republičkih inspektora. - Prosečna starost inspektora u republičkim inspekcijama je 56 godina, a gotovo sve dosadašnje racionalizacije administracije prebijale su se preko njih - kaže on. - Pre deset godina oduzet im je i inspektorski dodatak, koji je iznosio 20 odsto na platu, a zatim su i drastično umanjene dnevnice, što je najviše pogodilo upravo inspektore, jer je to red državnih službenika koji posao radi na terenu. Osim bolje plate, inspektori mogu u narednih oko mesec dana da očekuju i bolji status i opremu. Sada u ovom resoru ima 2.400 zaposlenih i oni nadziru celu privredu. Cilj je, kažu u Ministarstvu, da napišu dobru prijavu, da se po njoj postupa, odnosno da za svaki prekršaj sledi i kazna. - Čak 88 odsto privrede, po anketama iz 2018, želi da radi prema propisima i ne želi da ulazi u sivu zonu - ističe Pušara. - Ponekad se dešava da privreda i građani nisu do kraja upoznati sa propisima i njihovom primenom, pa je potreban savetodavni i preventivni rad. Prema onima koji prekršaje ponavljaju i svesno se nalaze u sivoj zoni postupa se represivno, vodeći računa da budu kažnjeni u ovim slučajevima. PROČITAJTE I: Inspektori traže pojačanu zaštitu On navodi da je paralelno započeto i kreiranje zvanja "inspektor" za koje će u budućnosti biti vezana ne samo zarada, već i modeli opremanja i vrednovanja rada od kojih će i zavisiti plata ovog zvanja. - MDULS i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor kreću u kampanju promocije inspektorskog poziva, a cilj je vraćanje ugleda zvanju i osvešćivanje javnosti vezano za kompleksnost i važnost ovog poziva - kaže Pušara. Uveden je i novi projekat e-inspektor, koji je operativan u četiri pilot-inspekcije od početka marta, a do kraja godine očekuje se puna primena i u preostalih 36 inspekcija, kao i dve granične. Ovaj softver pored direktnih ušteda (nema štampanja i slanja papirnih materijala za 500.000 postupaka nadzora koliko ih je u Srbiji bilo u 2018. godini) i ubrzava procedure. "ČEŠLjAJU" STAN NA DAN IZDAVANjE stana na dan jedna je od oblasti u kojoj je bilo vrlo često nepoštovanja zakona. Rentijeri nisu upoznati da kod ove delatnosti treba uraditi kategorizaciju objekta kod lokalne turističke inspekcije i dobiti rešenje o paušalnom oporezivanju, te često dolazi do problema. Zbog toga će u ovoj oblasti kontrola biti pooštrena.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Za hiljadu novih inspektora plate 62.000 dinara

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2019, 07:44

U 43 republičke inspekcije uskoro će biti zaposleno 1.000 novih inspektora, a njihove zarade biće uvećane u proseku za 14.000 dinara...Oni će, prema najavama iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, umesto dosadašnjih 48.000, primati 62.000 dinara, pišu Novosti...Prosečna starost...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.